Hero13
Hero13

Een sombere stemming

Een sombere stemming heeft iedereen wel eens. Somberheid en verdriet zijn normale reacties op vervelende ervaringen. Zo'n sombere bui of dip verdwijnt meestal vanzelf na een paar uur of een paar dagen.  

Je kunt een langere tijd somber zijn als je bijvoorbeeld je baan verliest of een geliefde of als je gezondheidsproblemen krijgt. Je hebt het dan soms erg moeilijk, maar het is meestal tijdelijk.

Verdriet kan ook jaren duren, bijvoorbeeld bij het verlies van een partner. Langzaam slijt het verdriet en de somberheid. Steeds vaker krijg je weer plezier in het dagelijkse leven. 

Wat kun je zelf doen?

  • Praat erover met anderen. De meeste mensen hebben begrip voor je gevoelens.  
  • Houd zo veel mogelijk regelmaat in je leven: 
      • sta op tijd op en kleed je aan
      • eet drie keer per dag op vaste tijden 
      • blijf als het kan gewoon werken of naar school gaan 
      • beweeg elke dag minstens een half uur (wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren) 
      • doe dingen die je leuk vindt  
      • ga bij vrienden en familie langs, ook al zie je er tegenop
      • drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs 
      • ga op je normale tijd naar bed  
  • Als je veel piekert, schrijf dan op waarover je piekert. Soms helpt dit om gevoelens beter te begrijpen en oplossingen te vinden.  
  • Probeer de problemen aan te pakken die je sombere gevoelens veroorzaken. Soms maak je je zoveel zorgen over bijvoorbeeld, je werk, financiën, gezondheid of naasten dat je somber wordt. Bespreek dit met je naasten of met je huisarts of met een maatschappelijk werker. Vaak kunnen zij je ondersteunen en verder helpen. 

Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. 

Ga direct naar online zelfhulp

Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel

Erik 04

Erik Praten over je gevoelens is belangrijk

Acht jaar geleden was de somberheid zo heftig dat Erik zichzelf niet meer vertrouwde. Met een appbericht naar een goede vriendin startte de hulp. Zowel zijn naasten als professionals zorgden ervoor dat Erik kon werken aan zijn herstel.
Lees het verhaal

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je bovenstaande adviezen hebt opgevolgd, lukt het meestal beter om met de sombere gevoelens om te gaan. Als je ondersteuning wilt bij het omgaan met je verdriet en sombere gevoelens, maak dan een afspraak met je huisarts.

Als je twee weken lang het grootste deel van de dag somber bent, kan het zijn dat je een depressie of burn-out hebt. Maak dan een afspraak met je huisarts. Naast de somberheid heb je ook last van een aantal van onderstaande klachten:

Bel direct je huisarts bij een ernstige crisis:

  • Als de somberheid ondraaglijk voor je wordt 
  • Als je steeds aan zelfdoding denkt 
  • Als je plannen maakt om je leven te beëindigen 

Meer informatie

Bij een depressie en een burn-out komen sombere gevoelens vaak voor. Ook bij een trauma of een psychose kan somberheid een klacht zijn. Denk je dat jouw somberheid te maken heeft met een van deze diagnoses, ga dan naar je huisarts. Je kunt een zelftest doen op de website van MIND. Met deze zelftests stel je géén diagnose, maar zie je wel of je heel veel last hebt van bepaalde klachten.

Doe een zelftest op de website van MIND

Direct contact met een hulpverlener

Denk je aan zelfmoord en heb je nu hulp nodig maak dan direct contact met 113 zelfmoordpreventie. Bel gratis naar 0800-0113 of chat via

De website van 113 zelfmoorpreventie

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijk hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

De website van MIND Korrelatie  

Steun voor familie en naasten