Hero7
Hero7

Psychosegevoeligheid

Tijdens een psychose beleef je de wereld anders dan andere mensen. Je ervaart de wereld als vreemd en vaak angstaanjagend.

Je merkt bijzondere dingen die andere mensen niet ervaren. Het kan daardoor lastig zijn andere mensen te begrijpen of te vertrouwen. Je gedrag verandert hierdoor en de mensen om je heen merken dat er iets aan de hand is.  

Een psychose hangt niet af van één oorzaak. We weten in ieder geval dat er te veel van het stofje dopamine in de hersenen aanwezig is. Wanneer schizofrenie in de familie voorkomt, heb je ook een grotere kans om een psychose te ontwikkelen. Verder is het risico groter wanneer er sprake is van een syndroom, maar ook andere zaken kunnen een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld problemen rondom de geboorte, trauma op jonge leeftijd of drugsgebruik.

De belangrijkste klachten

Als je een psychose meemaakt, heb je ervaringen die bijzonder en indrukwekkend zijn. Een psychose ontstaat niet zomaar. Het gedrag verandert vaak als eerste:  

  • minder goed kunnen concentreren  
  • slaapproblemen  
  • plezier en interesse nemen af  
  • sneller boos worden  
  • angstige gevoelens  
  • minder sociale contacten  
  • achterdochtige ideeën hebben  
  • minder helder kunnen nadenken 

Wanneer de bovenstaande klachten overgaan naar een psychose, dan heb je last van een of meerdere onderstaande verschijnselen:  

Wanen
Je hebt een sterke overtuiging die anderen niet ervaren. Bijvoorbeeld: je denkt dat je achtervolgt wordt of dat je een heel belangrijk persoon bent of dat mensen samenzweren tegen jou. Hierdoor word je vaak ook erg achterdochtig en angstig. 

Hallucinaties
Je hoort, ziet, voelt of ruikt dingen die andere mensen niet zo ervaren. 

Desorganisatie
Je bent verward in denken, voelen en doen. Dingen die normaal goed gingen, zoals het huishouden en de financiën lukken niet meer. 

Wanneer je van bovenstaande klachten last hebt en daardoor niet goed meer kunt functioneren op het werk of de school en in het sociale leven, kan je huisarts je doorverwijzen naar de ggz.  

Lees mee over psychose op MIND 

Unknown 02

Paul Ik ben open over mijn bipolaire stoornis, het helpt me om het te accepteren

Zelf vond Paul dat hij niets mankeerde, maar zijn vrouw herkende de symptomen van een bipolaire stoornis. Paul vertelt in dit verhaal over deze periode en de hulp die hij gekregen heeft.
Lees het verhaal

Hulp bij psychose

Wanneer de klachten zo ernstig zijn dat de huisarts je verwijst naar Reinier van Arkel zijn er verschillende therapievormen mogelijk. Soms helpen we je het beste met persoonlijke gesprekken. Maar het kan ook zijn dat een behandeling samen met de mensen direct om jou heen beter bij jouw situatie past. Deze gesprekken vinden meestal plaats op een locatie van Reinier van Arkel in een spreekkamer of groepskamer. 

Bij een ernstige psychose kan de behandeling ook bij je thuis of in de kliniek plaatsvinden.

Lotgenotencontact

Anoiksis is de vereniging voor psychosegevoelige mensen.

Ga naar Anoiksis  

Psychosenet is het platform over psychosegevoeligheid, stemming, trauma en herstel. Ervaringsdeskundigen, betrokkenen en professionals hebben een laagdrempelige plek gemaakt met informatie en waar hoop en steun gegeven wordt.

Ga naar psychosenet 

Woon je in Den Bosch of omgeving? Ben je op zoek naar lotgenoten? Ben je een betrokkene? Wil je mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken? Mensen om mee te praten, om samen mee te ontdekken hoe je met jouw problemen om kunt gaan? Mensen zoals jij, die hulp zoeken bij elkaar: daarvoor is steunpunt Zelfhulp Den Bosch opgericht. Er zijn al veel zelfhulpgroepen.

Steunpunt Zelfhulp Den Bosch

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Mind Korrelatie

Steun voor familie en naasten