Hero74
Hero74

Bipolaire stoornis

Iedereen heeft wel eens last van stemmingswisselingen. Zo kun je met je hoofd in de wolken lopen en bruisen van energie. Ook sombere buien ken je vast wel.

De meeste mensen weten dat zulke stemmingen niet eeuwig duren. Pieken en dalen horen nu eenmaal bij het leven. Mensen met een manisch depressieve stoornis (bipolaire stoornis) hebben hier ook last van, alleen zijn de pieken en dalen veel erger.

De bipolaire stoornis, ook wel manische depressiviteit genoemd, is een stemmingsstoornis. Periodes van heel erge opgewektheid (manie) en ernstige somberheid wisselen elkaar af. Ook zijn er periodes waarin het best rustig is en iemand ‘normaal’ functioneert.  

Tijdens de pieken ((hypo)manie) ben je opvallend druk en actief. Je denkt de hele wereld aan te kunnen. Je slaapt weinig en geeft te veel geld uit. Daar kunnen periodes van ernstige somberheid (depressie) tegenover staan. Je bent dan somber en hebt weinig energie.  

Meer informatie over de bipolaire stoornis

De belangrijkste klachten

Iemand met een bipolaire stoornis kan verschillende stemmingen ervaren. Hieronder staan deze stemmingen met de belangrijkste klachten op een rij. 

Unknown 01

Maryam Bij patiëntenvereniging Plusminus praat ik open over hoe het is om een bipolaire stoornis te hebben.

Maryam is al van jongs af aan somber. Alsof er een zware deken over haar heen lag. Nadat haar relatie stuk liep, belandde ze in een diepe, zwarte put. Via een psychiater kreeg ze de diagnose bipolair en kreeg ze hulp van een ambulant team van Reinier van Arkel. Maryam vertelt over deze periode en wat haar heeft geholpen in haar herstel.
Lees het verhaal

Hulp bij een bipolaire stoornis

Een bipolaire stoornis is niet te genezen, maar met de juiste behandeling en begeleiding kunnen de pieken en dalen wel minder worden.  

Lotgenotencontact

Plusminus – leven met bipolariteit, biedt op verschillende manieren contact met lotgenoten, omdat het fijn is om (h)erkenning te vinden bij anderen. Dit kan via individueel contact, maar ook in groepen op regionaal en landelijk niveau. 

Bezoek de website van plusminus

Woon je in Den Bosch of omgeving? Ben je op zoek naar lotgenoten? Ben je een betrokkene? Wil je mensen ontmoeten die hetzelfde meemaken? Mensen om mee te praten, om samen mee te ontdekken hoe je met jouw problemen om kunt gaan? Mensen zoals jij, die hulp zoeken bij elkaar: daarvoor is steunpunt Zelfhulp Den Bosch. Er zijn al veel zelfhulpgroepen.

Steunpunt Zelfhulp Den Bosch

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Mind Korrelatie

Steun voor familie en naasten