Hero22
Hero22

Ik heb last van wisselende stemmingen

Iedereen heeft wel eens last van stemmingswisselingen. Zo kun je met je hoofd in de wolken lopen en bruisen van energie. Ook sombere buien ken je vast wel.

De meeste mensen weten dat zulke stemmingen niet eeuwig duren. Pieken en dalen horen nu eenmaal bij het leven. Mensen met een manisch depressieve stoornis (bipolaire stoornis) hebben hier ook last van alleen zijn de pieken en dalen vele malen erger.

Wat kun je zelf doen?

 • Leer begrijpen wat de bipolaire stoornis is 
 • Zorg voor een gezonde leefstijl en een regelmatig dagritme en nachtritme  
 • Houd je stemming en activiteiten bij zodat je meer inzicht krijgt 
 • Neem maatregelen om jezelf minder kwetsbaar te maken voor stemmingswisselingen 
   • pas je gedrag aan bij beginnende klachten of symptomen (dus: rustiger aan doen als je voelt dat je druk bent of actief worden als je voelt dat je passief bent)
   • zoek steun bij mensen die je vertrouwt en leg uit waar je last van hebt. De meeste mensen hebben hier begrip voor 
 • Houd goed contact met je naastbetrokkene en zorgprofessional 
 • Neem deel aan een lotgenotengroep van Plusminus of steunpunt Zelfhulp Den Bosch

Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. 

Ga direct naar online zelfhulp

Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel

Unknown 02

Paul Ik ben open over mijn bipolaire stoornis, het helpt me om het te accepteren

Zelf vond Paul dat hij niets mankeerde, maar zijn vrouw herkende de symptomen van een bipolaire stoornis. Paul vertelt in dit verhaal over deze periode en de hulp die hij gekregen heeft.
Lees het verhaal

Wanneer ga je naar de huisarts? 

Heb je last van heftige wisselingen in je stemming? Heb je periodes waarin je je heel erg goed voelt maar ook periodes waarin je erg somber bent? En geeft dit problemen in het dagelijks leven? Dan heb je misschien een manisch depressieve stoornis (bipolaire stoornis). Bij mensen met een bipolaire stoornis wisselen depressieve en manische periodes elkaar af. 

 • Als je depressief bent, voel je je somber en heb je weinig energie. Je hebt weinig plezier van dingen en hebt nergens zin in 
 • Als je een manie hebt wil en doe je juist veel te veel. Je voelt je heel fit en slaapt weinig. Je beslist soms dingen zonder erover na te denken 
 • Er bestaat ook een minder zware vorm, een hypomanie. Deze is minder extreem en duurt ongeveer vier dagen. Deze hypomanie heeft meestal geen effect op het dagelijkse functioneren. 

Tussen een depressieve en een manische periode door, leid je meestal een normaal leven.  

Een bipolaire stoornis is een ernstige ziekte. Het heeft vaak een chronisch verloop. Als je een bipolaire stoornis hebt, kun je jezelf en anderen in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk dat je hulp krijgt bij een gespecialiseerde ggz zoals Reinier van Arkel. 

De stoornis kan niet worden weggenomen, wel kunnen specifieke symptomen met medicatie verminderen of zelfs verdwijnen en kan worden voorkomen dat iemand opnieuw een episode meemaakt. Wanneer jouw stemmingswisselingen je dagelijks functioneren hinderen neem dan contact op met je huisarts. 

Meer informatie

Bijna alle mensen met een bipolaire stoornis hebben last van perioden van (hypo)manie en perioden van depressie. Minder vaak hebben zij ook last van gemengde episoden. Wil je meer weten over de verschijnselen en subtypen kijk dan op de website van MIND Blue of de belangenvereniging Plusminus.

Kijk op de website van MIND Blue

Kijk op de website van plusminus 

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met sterk wisselende stemmingen en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Mind Korrelatie

Steun voor familie en naasten