Hostel Zwanenhuis

Hostel Zwanenhuis
Adres Zuiderparkweg 314, 5216 HE, Den Bosch Telefoonnummer 073 – 658 63 73
Of je nu jong of oud, vitaal of kwetsbaar bent, in de Bossche samenleving moet iedereen mee kunnen doen en heeft iedereen recht op een eigen plek. Ook mensen met een psychische aandoening en een verslaving. Door hun problemen kan zelfstandig wonen voor hen, tijdelijk of langdurig, niet mogelijk zijn. Omdat ze de grip op het leven kwijt zijn en steeds verder verwijderd raken van de maatschappij. Het Zwanenhuis geeft hen de grip op het leven en een plekje in de maatschappij terug.

De bewoners krijgen hier een rustige en veilige plek om te wonen en hulp om hun leven weer op de rit te krijgen. Door middel van 24-uurs-zorg en intensieve begeleiding leren ze hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen en beter om kunnen gaan met hun psychische kwetsbaarheid of verslaving. Daarbij is ook aandacht voor de leefomgeving in de buurt. Zo werken we samen toe naar een inclusieve samenleving.

In de zorg die in het Zwanenhuis wordt geboden, werken Reinier van Arkel en Novadic-Kentron nauw samen. Woningcorporatie Zayaz, Novadic Kentron, de gemeente 's-Hertogenbosch en Reinier van Arkel hebben samengewerkt in de realisatie van het Zwanenhuis. Naast het Zwanenhuis is er nog een hostel aan de Van Broeckhovenlaan. 

Wie wonen er in het Zwanenhuis?

Aantal appartementen/bewoners: 30 Er wonen zowel mannen als vrouwen in de leeftijd van 18 jaar en ouder. De gemiddelde leeftijd is tussen de 35 en 50 jaar.

Welke zorg bieden we? 

Het Zwanenhuis biedt mensen een rustige en veilige plek om te wonen en hulp om het leven weer op de rit te krijgen. Door middel van 24-uurs-zorg en (intensieve) begeleiding leren zij voor zichzelf te zorgen en beter om te gaan met hun psychische kwetsbaarheid en verslaving. De begeleiding is deels individueel, daarnaast is er groepsbegeleiding.

Aan de hand van het ontwikkelprogramma ‘MOVE’, werken de bewoners in stappen toe naar verder herstel en weer meedoen in de maatschappij. Ook werken zij aan woonvaardigheden zoals koken, schoonmaken, zorgen voor een dagritme. Deze vaardigheden helpen om in de toekomst mogelijk zelfstandiger of met minder begeleiding te kunnen wonen.