Onbekende verhalen over psychiatrische instellingen en bewoners tijdens WO2

Afbeelding1

Op 18 januari 2024 is de podcast serie ‘In het nauw’ verschenen. Deze podcast van ARQ Kenniscentrum oorlog gaat over Nederlandse psychiatrische instellingen tijdens de tweede wereldoorlog. In de serie komen vier onderwerpen aan bod komen: Jodenvervolging, Oorlogsgeweld, Ontbering en Honger. Vier onderwerpen die duizenden Nederlanders die in psychiatrische instellingen leefden troffen en hen extra kwetsbaar maakte. Jo Gerrits en Alfred van Egmond, beiden oud-medewerker en actieve vrijwilligers van het museum ‘de Zolders van Reinier’ werkten mee aan aflevering 2 van de podcast serie.

Je beluistert de podcast via Spotify of Apple Podcasts.

Wil je meer weten over Reinier van Arkel in de Tweede Wereldoorlog? Breng dan een bezoekje aan het museum ‘de Zolders van Reinier’ gevestigd onze locatie aan de Bethaniestraat. Het museum en de tentoonstelling zijn op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 vrij toegankelijk. Wil je met meerdere personen het museum bezoeken of een meer uitgebreide toelichting van een oud-medewerker, maak dan een afspraak via info@reiniervanarkel.nl

Korte inhoud podcastserie

De Jodenvervolging
de eerste aflevering gaat over ’s Heeren Loo (Ermelo). Dit is een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. In 1943 zijn hier twaalf Joodse bewoners gedeporteerd. Historicus Janneke de Moei, die hier onderzoek naar deed, vertelt over deze trage geschiedenis in deze eerste aflevering.

In de vuurlinie
In de tweede aflevering vertellen Jo Gerrits en Alfred van Egmond (twee voormalig medewerkers) van Reinier van Arkel over het oorlogsgeweld dat de instellingen Reinier van Arkel (Den Bosch) en Voorburg (Vught) in 1944 raakte. Patiënten en verplegers bevonden zich midden in dit geweld en konden geen kant op.

Honger en Tekorten
In de derde aflevering komen twee nabestaanden aan het woord. Tijdens de tweede wereldoorlog verloren zij een groot- en overgrootmoeder in Zutphen en Warnsveld. Tijdens deze aflevering volgen we de zoektocht naar de laatste dagen van hun familielid in de instelling. De twee nabestaanden vertellen over wat het verlies van hun familielid voor hun familie en henzelf betekende.

Evacuaties
In deze vierde en tevens ook laatste aflevering staat in het teken van evacuaties. Hierin wordt de noodlottige evacuatie van patiënten van Dennenoord in Drenthe naar het Friese Franeker beschreven in het voorjaar van 1945. Tientallen patiënten kwamen hierbij om het leven.

Linkje Apple 

Linkje spotify