Hero46
Hero46

Door mijn gedrag krijg ik steeds dezelfde problemen

Elk mens heeft een eigen manier van reageren. Soms zijn bepaalde trekken in je gedrag zo sterk dat die problemen geven. Je loopt dan iedere keer tegen dezelfde moeilijkheden aan op je werk, school of met je naasten.

Je persoonlijkheid bepaalt wat je in een bepaalde situatie denkt, voelt en doet en hoe je jezelf en anderen ziet. Ook bepaalt het wat je van gebeurtenissen vindt en of je je emoties op een goede manier kunt controleren.

Wat kun je zelf doen?

 • Praat erover met anderen. De meeste mensen hebben begrip voor je gevoelens.  
 • Houd zo veel mogelijk regelmaat in je leven: 
   • sta op tijd op en kleed je aan
   • eet drie keer per dag op vaste tijden 
   • blijf als het kan gewoon werken of naar school gaan 
   • vermijd stress. Bedenk wat bij jou stress geeft en wat je daartegen kunt doen 
   • beweeg elke dag minstens een half uur (wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren)
   • ga bij vrienden en familie langs 
   • drink liever geen alcohol en gebruik geen drugs
   • ga op de normale tijd naar bed
 • Zoek hulp en steun bij familie of vrienden. 
 • Probeer niet in een keer iets te bereiken, maar doe dat in kleine stapjes. Wees aardig voor jezelf, je mag best fouten maken. 

Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. 

Ga direct naar online zelfhulp

Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel

Bas 01

Bas Ik heb moeten leren zelf de regie te nemen voor mijn leven

Bas kon ineens niets meer, niet meer werken en ook niet thuis zijn. In eerste instantie werd hij behandeld voor zijn depressie, maar bij de ggz kreeg hij ook de diagnose vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Bas vertelt over het moment dat hij besefte dat hij hulp nodig had en wat hem heeft geholpen op weg naar herstel.
Lees het verhaal

Wanneer ga je naar de huisarts?

Heb je problemen die te maken hebben met je persoonlijkheid? Heb je regelmatig strijd met familie, vrienden of collega's? Is het moeilijk voor je om een vaste relatie te hebben? En heb je hier meer last van dan andere mensen en blijf je er lang last van houden? Praat erover met je huisarts. De huisarts kan je doorsturen naar Reinier van Arkel.  

Meer informatie

Een persoonlijkheidsstoornis komt vaak voor in combinatie met een andere psychische klachten, zoals een angst, trauma, dwang, somberheid of druk gedrag. Ongeveer 7 van de 100 mensen in Nederland hebben een persoonlijkheidsstoornis.

Kijk op de website van Thuisarts voor meer informatie

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Ga naar de website van MIND korrelatie 

Steun voor familie en naasten