Hero1
Hero1

Ik heb moeite mijn aandacht ergens bij te houden

Druk gedrag en snel afgeleid zijn hoort soms bij de leeftijd. Ook volwassenen kunnen zich soms moeilijk concentreren of zijn snel onrustig. 

Moeite met concentratie, last van onrust en dingen doen zonder na te denken, hoeft niet meteen problemen te veroorzaken. Maar bij sommige kinderen en volwassenen overheerst het gebrek aan concentratie en rust. Als deze klachten structureel zijn en voor problemen zorgen thuis en op het werk, kan het zijn dat je ondersteuning nodig hebt of hulp. 

Wat kun je zelf doen?

  • Maak een schema met tijdblokken van een half uur voor de hele dag. Ook rusttijden en pauzes plan je in zodat elk blok gepland is.  
  • Als voor jou visuele aanwijzingen goed werken, gebruik dan kleuren in je dagschema. Bijvoorbeeld rusttijden kun je groen maken en werk- of schooltijden blauw en de sportclub oranje. 
  • Als je vaak iets te binnen schiet, iets nieuws bedenkt of verzint schrijf het meteen op. Op die manier kun je het later weer teruglezen. Gebruik je telefoon hiervoor of zorg dat je een notitieblokje bij je hebt. 
  • Blijf praten met de mensen in je omgeving. 

Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. 

Ga direct naar online zelfhulp

Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als ondersteuning wilt bij het omgaan met je klachten, maak dan een afspraak met je huisarts. 

Als je denkt dat je ADHD hebt, maak dan een afspraak met je huisarts. Als je ADHD hebt ben je vaak druk en kun je je moeilijk concentreren.

Rekening

Lieke Hulp vragen moet je zelf doen maar je hoeft het niet alleen te doen

Lieke vertelt over het moment dat ze besefte dat ze hulp nodig had, omdat ze haar leven niet op orde kreeg. Hoe ze haar schaamte en schuldgevoel overwon en uiteindelijk de diagnose ADHD kreeg en passende hulp.
Lees het verhaal

Meer informatie

Bij zowel een ADHD als autisme kun je last hebben van slechte concentratie en druk gedrag. Denk je dat jouw klachten te maken hebben met een van deze diagnoses, ga dan naar je huisarts.  

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met ADHD of autisme en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

 Mind korrelatie 

Steun voor familie en naasten