Hero67
Hero67

Ik heb moeite met veranderingen

Veranderingen in je leven kunnen je uit balans brengen. Wanneer het gaat om een grote verandering zoals een verhuizing of een andere baan dan is dit heel normaal. Na een paar weken raak je al aardig gewend en heb je er geen last meer van.  

Wanneer een grote verandering voor flinke problemen zorgt zodat je niet meer goed je dagelijkse bezigheden kunt doen of je raakt ook van kleine veranderingen van slag, dan kan het zijn dat je autisme hebt.

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis. Iemand heeft het dus vanaf zijn/haar geboorte. De oorzaak van autisme is nog niet bekend. Wel weten we dat het erfelijk is. Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier. Zij zijn vaak gevoeliger voor prikkels en hebben moeite met veranderingen en onverwachte dingen. Ze begrijpen vaak niet hoe andere mensen zich voelen. En andere mensen begrijpen hun gedrag soms ook niet. Hierdoor gaan ze ook anders om met andere mensen.

Wat kun je zelf doen?

Als je autisme hebt heb je vaak moeite met nieuwe situaties en veranderingen. Prikkels zijn snel te veel en leveren je stress op. Wat kun je zelf doen om met deze prikkels en stress om te leren gaan: 

  • Herken risicomomenten 
    In elke levensfase zijn er momenten waarop er veel verandert. Denk aan verandering van school of werkplek, een verhuizing, trouwen, scheiden en verlies van naasten. De kans op stress is dan groter
  • Neem tijd en rust 
    Zorg dat je genoeg tijd en rust hebt om een verandering voor te bereiden. Leg aan anderen uit hoe ze rekening met je kunnen houden. En vraag zo nodig om hulp. Een verandering die voor een ander klein lijkt, kan voor jou al erg lastig zijn. Bijvoorbeeld als iemand vraagt een afspraak te veranderen. Leg dit aan anderen uit, zodat ze er rekening mee kunnen houden
  • Let op je stemming 
    Je stemming kan ineens veranderen. Als je merkt dat je angstig of boos wordt, kan dat betekenen dat er iets gebeurt waar je last van hebt. Probeer samen met je partner, vriend of hulpverlener te kijken of je de oorzaak kunt ontdekken. Als je weet hoe het komt, kunt je er iets aan doen

Reinier van Arkel biedt gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse. 

Ga direct naar online zelfhulp

Informatie over online zorg bij Reinier van Arkel

Wanneer ga je naar de huisarts?

Wanneer je klachten ervoor zorgen dat je je dagelijkse bezigheden niet goed kunt uitvoeren dan moet je naar de huisarts.

Meer informatie

Moeite hebben met veranderingen kan een klacht zijn bij Autisme. Denk je dat jouw klachten met deze diagnose te maken hebben, ga dan naar je huisarts.

Kijk op de website van MIND

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met autisme en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Mind Korrelatie

Steun voor familie en naasten