Hero38
Hero38

Ik heb moeite met contact maken

Het is heel normaal dat je spanning voelt als je in nieuwe situaties komt of nieuwe contacten maakt.

De meeste mensen gaan ondanks de spanningen toch nieuwe contacten aan en bouwen een sociaal leven op. Als bij jou de spanning zo heftig is dat je geen nieuwe relaties aangaat en je je terugtrekt uit het sociale leven dan kan het zijn dat je autisme hebt. 

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis. Iemand heeft het dus vanaf zijn/haar geboorte. De oorzaak van autisme is nog niet bekend. Wel weten we dat het erfelijk is. Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier. Zij zijn vaak gevoeliger voor prikkels en hebben moeite met veranderingen en onverwachte dingen. Ze begrijpen vaak niet hoe andere mensen zich voelen. En andere mensen begrijpen hun gedrag soms ook niet. Hierdoor gaan ze ook anders om met andere mensen. 

Wat kun je zelf doen?

Als je autisme hebt heb je vaak moeite met nieuwe situaties en veranderingen. Prikkels zijn snel te veel en leveren je stress op. Wat kun je zelf doen om met deze prikkels en stress om te leren gaan: 

  • Herken risicomomenten 
    In elke levensfase zijn er momenten waarop er veel verandert. Denk aan verandering van school of werkplek, een verhuizing, trouwen, scheiden en verlies van naasten. De kans op stress is dan groter 
  • Neem tijd en rust 
    Zorg dat je genoeg tijd en rust hebt om een verandering voor te bereiden. Leg aan anderen uit hoe ze rekening met je kunnen houden. En vraag zo nodig om hulp. Een verandering die voor een ander klein lijkt kan voor jou al erg lastig zijn. Bijvoorbeeld als iemand vraagt een afspraak te veranderen. Leg dit aan anderen uit zodat ze er rekening mee kunnen houden 
  • Let op je stemming 
    Je stemming kan ineens veranderen. Als je merkt dat je angstig of boos wordt, dan kan dat betekenen dat er iets gebeurt waar je last van hebt. Probeer samen met je partner, vriend of hulpverlener te kijken of je de oorzaak kunt ontdekken. Als je weet hoe het komt, kunt je er iets aan doen 

Reinier van Arkel biedt via https://mijnreinier.e-behandeling.nl gratis online zelfhulpmodules aan. Deze trainingen werken preventief en helpen als je klachten niet te ernstig zijn. Je hoeft niet in behandeling te zijn bij Reinier van Arkel of Ypse.

Meer informatie over de online zelfhulp

Wanneer ga je naar de huisarts?

Wanneer je klachten ervoor zorgen dat je je dagelijkse bezigheden niet goed kunt doen dan moet je naar de huisarts.

Meer informatie

Moeite hebben met contact maken kan een klacht zijn bij Autisme. Denk je dat jouw klachten met deze diagnose te maken hebben, ga dan naar je huisarts.
Je kunt zelftests doen op de website van MIND. Met deze zelftests stel je géén diagnose, maar zie je wel of je heel veel last hebt van bepaalde klachten.

Doe een zelftest op de website van MIND

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met autisme en wil je persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van de psychologen of maatschappelijk werkers. 

Mind Korrelatie

Steun voor familie en naasten