Trainingshuis autisme

Trainingshuis
Adres Kapellaan 13, 5261 CN Vught Telefoonnummer (073) 658 51 11
Het Traininghuis ‘zelfstandig wonen’ is voor jongvolwassenen vanaf 18 jaar met autisme. De jongvolwassenen hebben beperkte basisvaardigheden om zich zelf te kunnen redden, maar het organiseren van de dagelijkse zaken levert vaak problemen op.

Voor volwassenen vanaf 18 jaar.
Begeleiding en behandeling: AWBZ zzp 3B en 4B.
Capaciteit: 10 zit/slaapkamers met badkamer.
Niet rolstoeltoegankelijk.

Het Traininghuis ‘zelfstandig wonen’ is voor jongvolwassenen vanaf 18 jaar met autisme. De jongvolwassenen hebben beperkte basisvaardigheden om zich zelf te kunnen redden, maar het organiseren van de dagelijkse zaken levert vaak problemen op. Basisvaardigheden die getraind worden zijn o.a. omgaan met een dagritme, persoonlijke hygiëne, verzorging van de woonomgeving en koken. 

Behandeling en begeleiding

In de praktijk van alle dag leren de bewoners de basisvaardigheden die nodig zijn om zelfstandig te kunnen wonen. De persoonlijk begeleider maakt een begeleidingsplan en ondersteunt de jongvolwassene bij de uitvoering van het plan. De training duurt maximaal drie jaar. De bewoner kan in principe doorstromen naar een (beschermde) woonvorm of een zelfstandige woning met ambulante begeleiding.

De training wordt gegeven in het huis waar de jongvolwassene woont. In de training krijgt de jongvolwassene individuele begeleiding. Structuur en overzicht is daarbij belangrijk. De hulpverleners bieden 16 uur woonbegeleiding en zijn 24 uur per dag bereikbaar.

De individuele mogelijkheden van de jongvolwassene zijn de basis van de training. Motivatie, karakter, intelligentieniveau, leeftijd en bijkomende beperkingen spelen een rol, maar ook de vorm van autisme, specifieke behoeften bij communicatie en informatieverwerking.

Autisme vraagt om specifieke en blijvende ondersteuning bij het zelfstandig wonen. Het sociale netwerk zoals familie, vrienden/ kennissen, collega’s, werkgevers is daarbij van groot belang. We besteden veel aandacht aan de vaardigheden voor het opbouwen en onderhouden van contacten in het sociale netwerk.

Wonen

Het trainingshuis is gevestigd in een herenhuis, in de buurt van het centrum Vught. Elke jongvolwassene heeft een woning die met eigen spullen en meubels kan worden ingericht. Verdeling aantal zit-slaapkamers per verdieping:

Begane grond: 4.
Eerste verdieping: 4.
Tweede verdieping: 2.

Op elke verdieping is een keuken en een huiskamer waar de jongeren gezamenlijk van gebruikmaken. Er is een berging op zolder, een binnenplaats, een schuur, een algemene ruimte, een hal en een multifunctionele ruimte.