Wendy Schalke

Als projectmanager is Wendy Schalke een van de drijvende krachten in het team van het Psychotraumacentrum Zuid Nederland (PTC). Haar expertise is de behandeling van trauma’s bij veteranen.

Oorlog in Bosnië

“De oorlog in Bosnië in de jaren negentig maakte destijds veel indruk op mij. Vanuit mijn werk bij een asielzoekerscentrum met vluchtelingen uit die regio, maakte ik de overstap naar de Dagbehandeling voor vluchtelingen bij Reinier van Arkel, de voorloper van het PTC. Omdat het PTC ketenpartner is van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV), onderdeel van het Nederlands Veteranen Instituut,kwam ik in contact met Bosnië-veteranen.

Veteranenzorg

Ik werk voornamelijk met voormalig militairen die door Defensie naar conflictgebieden zijn uitgezonden. Ze hebben daar ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. Ze zijn geconfronteerd met menselijk lijden of hebben aan den lijve ondervonden dat hun eigen leven of dat van collega’s gevaar liep. Ze hadden hun eigen ideeën en verwachtingen: ‘Ik ga mensen helpen, vrede stichten, voor wederopbouw zorgen’. De realiteit is helaas vaak ingrijpend anders. Eenmaal thuisgekomen kunnen veteranen hierdoor vastlopen in hun leven. Dit heeft ook een grote impact op hun gezin en naasten. Ik zie onze cliënten herstellen door de behandeling die wij bieden. Dat motiveert me enorm om onze aanpak nog verder te optimaliseren. Bij het PTC krijg ik daar de ruimte voor.

Mijn expertise bouwde ik vooral op door de gesprekken met de veteranen zelf, maar zeker ook door me te verdiepen in de politieke en historische achtergronden van conflicten waar Nederlandse militairen worden ingezet. Als niet-militair blijft het moeilijk je voor te stellen hoe het is om in een onbekend land onder voortdurende dreiging, je werk te moeten doen. Veteranen voelen zich dan ook vaak onbegrepen. Door mijn expertise probeer ik veteranen te helpen de regie over hun herstel in eigen hand te nemen. Het doel is dat de cliënt de draad van zijn leven weer kan oppakken, zonder voortdurend geconfronteerd te worden met de emotionele ballast van de ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden.

Schakel in de zorg

Binnen het PTC ben ik aandachtsfunctionaris voor de veteranen in Zuid-Nederland en ben ik betrokken bij het LZV. Het PTC is een van de elf partners in het landelijk dekkende netwerk. In het zuiden werk ik nauw samen met de partners die daar zorg leveren. Hierdoor zijn we in staat de best passende zorg te leveren die de veteraan nodig heeft.

Verbeteren van zorg

Als projectmanager ben ik betrokken bij de ontwikkeling en coördinatie van verschillende behandelprogramma’s en -modules. Ik kan goed organiseren en de praktische vertaalslag maken van idee naar realisatie en implementatie. Ik houd ervan het zorgproces logistiek en bedrijfstechnisch soepel te laten lopen, zodat onze cliënten de beste zorg krijgen.

Zo ontwikkelden we in 2017 de Specialistische Intensieve Trauma Therapie (SITT). We haakten daarmee aan op wetenschappelijk onderzoek dat erop wijst dat mensen met PTSS gebaat zijn bij een kortdurende, intensieve therapie als onderdeel van hun totale behandeling. Uniek aan de SITT is dat we de sociale omgeving - de partner of het gezin - meenemen in dit meerdaagse programma. Zo behandelen we enerzijds de PTSS-klachten, anderzijds is er aandacht voor herstel van het contact met mensen die in het leven van de deelnemer belangrijk zijn. De behandelresultaten zijn goed en de waardering van de cliënten is hoog. Als team zijn we hier oprecht trots op.”