Zorgpark Voorburg Vught

Adres
Parklaan 8, 5261 LR Vught
Telefoonnummer
(073) 658 51 11

Het Zorgpark Voorburg van Reinier van Arkel is gelegen in Vught en kent een lange geschiedenis die teruggaat tot in 1885. In dat jaar werd het park als landgoed Voorburg door regenten aangekocht vanuit de visie dat frisse lucht en meer ruimte positief effect zouden hebben op cliënten. 

Het park heeft anno 2013 zowel een landschappelijk als stedenbouwkundig verleden en toekomst. Door de jaren heen zijn panden gesloopt of gerenoveerd om te kunnen voldoen aan de eisen en normen die gesteld worden aan de woonvoorzieningen binnen een psychiatrische instelling. Het park kent ook nieuwbouw zoals Lichtboog, Waterboog, Magnolia. Op 6 november 2013 werd de eerste steen gelegd voor de nieuwe kliniek Herlaarhof.

In 2010 werd een deel van het park heringericht. Naast de Stenen Hut is een vijver aangelegd met daarlangs een wandelpad. Op het park zijn nog delen terug te vinden van de oudbouw, zoals Vijverhof, de kapel en het torentje van de oudbouw met carillon.

Het park heeft zijn prachtige uitstraling na al die jaren niet verloren en is alleen maar mooier geworden. In 2013 werd de laatste hand gelegd aan de herinrichting van het zuidelijk deel van het park. Daar is een plein aangelegd tussen de gebouwen WeverijBrandweerkazerne en Onder de Watertoren en dicht bij de Watertoren.

Het Zorgpark Voorburg is nu een openbaar park met zorgaanbieders en daaraan gerelateerde voorzieningen. Er is een betekenisvolle relatie met Vught en de omgeving. Iedereen kent 'Voorburg'. Reinier van Arkel verzorgt ook wandelingen en daarmee heeft het park ook een recreatieve functie. 

Iedere eerste zaterdag van de maand is er om 11.00 uur een Reinierwandeling op het Zorgpark Voorburg onder leiding van een gids. Start is vanaf ontmoetingscentrum De Stenen Hut, locatie de Weverij, Watertorenlaan 13/19 in Vught. Kosten € 2,50 per persoon.

Daarnaast is er de mogelijkheid de wandeling 'Wandelende gedachten' te maken over het zorgpark. Deze wandeling gaat door het prachtige park aan de hand van 17 gedichten die staan opgesteld langs de route. De routebeschrijving 'Wandelende gedachten' is te halen bij de receptiepost Vught, Parklaan 8, 5261 LR Vught.  

Het zorgpark heeft een hoofdingang aan de Laagstraat (rotonde) en drie ingangen aan de Boxtelseweg. De ingangen aan de Boxtelseweg zijn na 20.00 uur en in het weekend gesloten. Bezoekers dienen dan gebruik te maken van de hoofdingang aan de Laagstraat.

Plattegrond van het Zorgpark Voorburg

Locatie

Afbeelding bij locatie

Zorgpark Voorburg Vught

Parklaan 8, 5261 LR Vught

Terug naar het locatieoverzicht