Begeleid zelfstandig wonen: Mariënhof

Adres
Mariaplein 8, 5261 BL Vught
Telefoonnummer
(073) 658 51 11

Voor volwassenen vanaf 18 jaar.
Begeleiding en behandeling: AWBZ zzp 4B/C t/m 7B/C.
Capaciteit: 16 appartementen.
Niet rolstoeltoegankelijk.

Behandeling en begeleiding

Mariënhof is een woonproject voor jongvolwassenen met een vorm van autisme, die veelal een baan hebben of nog bezig zijn met een opleiding. Het biedt de mogelijkheid om ‘samen’ zelfstandig te wonen. De jonge mensen hebben de basisvaardigheden om op zichzelf te wonen, maar zijn gebaat bij een vorm van gemeenschappelijkheid die hen een gevoel van rust, veiligheid, overzicht en structuur geeft. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om ter plaatse zorg-op-maat te organiseren. Dit verhoogt in aanzienlijke mate de kwaliteit van hun leven.

Mariënhof is een Ouderinitiatief waarbij sprake is van 'scheiden van zorg en wonen'. Cliënten zijn verantwoordelijk voor hun eigen woning en woonomgeving. Dat betekent dat zij zelf hun huurcontract afsluiten, hun huur betalen en rechtstreeks contact hebben met de verhuurder. De begeleiding gaat via contractuele afspraken met Reinier van Arkel en volgens het principe 'Herstel naar gelijkwaardig burgerschap' (zie visiedocument 'Herstel naar gelijkwaardig burgerschap' van GGZ Nederland).

De jongvolwassenen worden gestimuleerd in hun zelfredzaamheid en verdere ontplooiing. De wens van de jongere is het uitgangspunt.

Wonen

Mariënhof ligt langs de westelijke zijde van het Mariaplein in Vught. Het pand werd tussen 1939 en 1941 als klooster gebouwd in opdracht van de zusters Franciscanessen uit Oirschot die er een bejaardentehuis voor welgestelde dames in vestigden. Achter Mariënhof ligt een tuin. In 2010 is het pand gekocht door de Charlotte Elisabeth van Beuningen Stichting en in 2012 gerenoveerd

In Mariënhof zijn 16 zelfstandige appartementen. Elke jongvolwassene heeft een eigen appartement. Er is een gemeenschappelijke ‘ontmoetingsplaats’ die gebruikt kan worden voor gezamenlijke al dan niet begeleide (leer)activiteiten. Mariënhof ligt in een rustige woonwijk van Vught, buiten het centrum.

Begeleid zelfstandig wonen Mariënhof is een ouderinitiatief in samenwerking met de Charlotte Elisabeth van Beuningen Stichting (eigenaar pand) en Reinier van Arkel (aanbieder).

Locatie

Afbeelding bij locatie

Begeleid zelfstandig wonen: Mariënhof

Mariaplein 8, 5261 BL Vught

Behandelcentrum voor...


Terug naar het locatieoverzicht