Wendy Schalke

Als SPV en coördinator is Wendy Schalke één van de drijvende krachten in het team van het Psychotraumacentrum Zuid Nederland (PTC). Haar expertise is de behandeling van trauma’s bij veteranen.

‘Ik kom met de hele wereld in contact’

“Ik werk voornamelijk met mensen die door Defensie naar het buitenland zijn uitgezonden. Zo kom ik met de hele wereld in contact. In dit dynamische werkveld zie ik onze cliënten herstellen door de behandeling die wij kunnen bieden. Dat motiveert me om onze aanpak nog verder te optimaliseren. Bij het PTC krijg ik daar ook de ruimte voor.

 

Oorlog in Bosnië

Ik werk nu zo’n tien jaar met veteranen. Mijn expertise bouwde ik op door veel te lezen, documentaires te kijken, maar vooral door de gesprekken met de veteranen zelf. Het is moeilijk voor te stellen hoe het is om in een onbekend land, onder voortdurende dreiging, je gevaarlijke werk te moeten doen. Door al die verhalen en informatie kun je je een beeld vormen maar dan nog, de ervaring van de veteranen blijft uniek: de geuren van de streek, de warmte en de volle bepakking, de kameraadschap en de intense spanning.

De oorlog in Bosnië in de jaren negentig maakte destijds veel indruk op mij. Vanuit mijn werk bij het asielzoekerscentrum met vluchtelingen uit die regio maakte ik de overstap naar de Dagbehandeling voor vluchtelingen bij Reinier van Arkel. Omdat het PTC ketenpartner is van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) https://www.nlveteraneninstituut.nl/kwam ik vervolgens in contact met Bosnië-veteranen. Het land heeft mijn bijzondere belangstelling. Ik ben er een aantal keer geweest en heb de ambitie om ooit nog eens de taal te leren.

 

Draad oppakken

Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige behandel ik cliënten die klachten hebben ontwikkeld nadat zij ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Dat zijn hoofdzakelijk veteranen, die onder zeer moeilijke omstandigheden hun werk deden. Zij zijn geconfronteerd met menselijk lijden of hebben aan den lijve ondervonden dat hun eigen leven of dat van collega’s gevaar liep. Ze hadden hun eigen ideeën en verwachtingen: ik ga mensen helpen, vrede stichten, voor wederopbouw zorgen. De realiteit is weerbarstig als je slechts kunt rapporteren in plaats van optreden. Dat kan ontzettend botsen met iemands morele kompas.

In het contact richt ik me op de behandeling van PTSS-klachten. Het doel is dat de cliënt de draad van zijn leven weer kan oppakken, zonder voortdurend geconfronteerd te worden met de ingrijpende gebeurtenissen uit het verleden.

 

Ketenregie

Binnen het PTC ben ik aandachtsfunctionaris voor de doelgroep veteranen en ben ik betrokken bij het LZV. Het PTC is één van de twaalf deelnemers in dit landelijke netwerk. Het LZV levert maatwerk in de ketenzorg voor veteranen (‘matched care’), door regionale coördinatie van de zorg. Ik heb een spilfunctie in de ketenwerkwijze vanuit de instelling naar de keten en vanuit de keten naar de instelling. In die rol weet iedereen mij te vinden.

 

Nieuw aanbod: SITT en coroNAzorg

Een andere kant van mijn werk is de ontwikkeling en coördinatie van verschillende behandelprogramma’s en -modules. Ik kan goed organiseren en de praktische vertaalslag maken van idee naar realisatie en implementatie. Ik houd ervan om het zorgproces logistiek en bedrijfstechnisch soepel te laten lopen, zodat onze cliënten de beste zorg krijgen.

Zo ben ik erg trots op de ontwikkeling van de Specialistische Intensieve Trauma Therapie (SITT) In 2017 ontwikkelde ik als coördinator met een werkgroep dit aanbod voor het PTC. We haakten daarmee in op een landelijke trend, om mensen met PTSS een kortdurende, intensieve behandeling te bieden. Uniek aan SITT is dat we de sociale omgeving - de partner of het gezin – meenemen in het programma. Zo behandelen we enerzijds de klachten, anderzijds herstellen we het contact met mensen die in het leven van de deelnemer belangrijk zijn. De SITT brengt veel moois voor de deelnemers en als team zijn we oprecht trots op de behandelresultaten.

Bij de lockdown door de coronacrisis in het voorjaar van 2020 ontwikkelden we recent de CoroNAzorg-behandelmodule een blended traumabehandeling voor zorgprofessionals die intensief met Covid-19 te maken hebben. Als coördinator en facilitator zorgde ik dat we met een strakke planning en een goede rolverdeling deze behandelmodule in eigen beheer konden maken, een mooie ervaring.”