Ervaringsdeskundigen

Aan de slag als ervaringsdeskundige

Het belangrijkste van ervaringsdeskundigheid is het ‘vermogen om op grond van eigen herstelervaring ook aan anderen ruimte te bieden, mogelijkheden aan te dragen en perspectief te geven voor herstel’. (uit: Handreiking voor de inzet van ervaringsdeskundigheid vanuit de GGZ, 2012). Om jezelf een ervaringsdeskundige te noemen, is dus méér nodig dan het ‘hebben’ van ervaring. Nadenken over je eigen gedrag en het gedrag van een ander is bijvoorbeeld een vaardigheid die nodig is voor een professionele ervaringsdeskundige. De ontwikkeling van ervaring tot ervaringsdeskundigheid wordt hieronder in een schema weergegeven.

Bron: Hilko Timmer, coördinator Bureau Herstel SBWU

Beroepscompetentieprofiel
Het beroepscompetentieprofiel van de ervaringsdeskundige is te downloaden via https://kenniscentrumphrenos.nl/document/ervaringsdeskundigheid-beroepscompetentieprofiel/

 

Veel gestelde vragen over ervaringsdeskundigheid

Wanneer ben je ‘ervaringsdeskundig’
Je wilt met jouw ervaring graag anderen helpen. Als ‘(ex-)cliënt met ervaring’ ben je nog geen professionele ervaringsdeskundige binnen een multidisciplinair team. Daarvoor doorloop je het schema dat hierboven staat.

Hoe word je ervaringsdeskundige?
Het volgen van cursussen zoals, ‘Herstellen doe je zelf‘, ‘Werken met eigen ervaring' (zie cursusaanbod), is zinvol en raden we zeer aan. Dit is vaak niet voldoende om uiteindelijk een betaalde baan te vinden. Het is dus belangrijk om naast deze cursussen nog een diploma van, het liefst  een zorgopleiding op MBO- of HBO-niveau te hebben.

Specifieke opleidingen ervaringsdeskundigheid
Verschillende MBO- en HBO-opleiders bieden ook specifieke opleidingen voor ervaringsdeskundigen. Zoals deze opleidingen bij Fontys en Summa:

Belangrijk om te weten is dat je voor een aantal specifieke functies binnen de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg (ggz), bijvoorbeeld een ervaringsdeskunidge in een FACT-team, een HBO-diploma en een CONO- of BIG-registratie een moet hebben. ,

Kan ik ook als vrijwilliger met ervaringsdeskundigheid werken?
Bij Reinier van Arkel zijn er verschillende vrijwilligersfuncties, bijvoorbeeld bij de herstelacademies (link) en als (beweeg)maatje. Om als vrijwilliger met ervaringsdeskundigheid aan de slag te gaan raden wij aan om een van de cursussen te volgen. Bekijk ook de pagina van vrijwilligerswerk https://www.reinierwerktenleert.nl/werken-bij-reinier/vrijwilligers/ of neem contact op met (073) 658 5111 en vraag naar vrijwilligerswerk.

Stage ervaringsdeskundigheid
Kijk hier voor de actuele informatie over stageplekken binnen Reinier van Arkel

 

Meer informatie