Cursussen

Cursussen en groepen

Herstelwerkgroep (Begin maken met herstel/ herstellen doe je zelf)

Deelnemers wisselen ervaringen uit en geven elkaar steun, (h)erkenning en hoop.

Doel van de herstelwerkgroep

 • Actief aan de slag met je eigen herstelproces;
 • Onderzoeken in wat je nodig hebt om stappen in jouw persoonlijke proces te maken;
 • Ruimte maken voor je eigen pad;
 • Delen van je ervaringen met anderen;
 • Ervaren van (h)erkenning en steun;
 • Je eigen krachten, wensen en behoeftes gaan begrijpen.

Een herstelwerkgroep is een zelfhulpgroep die bestaat uit maximaal tien deelnemers. Een ervaringsdeskundige begeleidt het proces in de groep mogelijk samen met een kartrekker.

In de bijeenkomsten gaan we aan de slag met ‘Herstel’! We gaan op zoek naar wie je bent, wat je wilt en welke stappen je daarvoor nodig hebt. Je gaat binnen de groep met je eigen ‘Herstel’-doelen aan het werk. Deelnemers wisselen ervaringen uit en geven elkaar steun en (h)erkenning. We bespreken thema’s zoals identiteit, persoonlijke verantwoordelijkheid, opkomen voor jezelf en eigen regie nemen.

Bij het bespreken van die persoonlijke ervaringen ligt de nadruk niet op problemen en ziekte, maar vooral op jouw eigen kracht en mogelijkheden. Dit alles in jouw eigen tempo en op een voor jou beste manier van dat moment. Aan het eind van de cursus weet je meer over je eigen identiteit, wat herstel voor jou betekent en heb je ervaringskennis opgedaan.

Voor wie
De Herstelwerkgroep is voor mensen die een behandelcontact hebben binnen Reinier van Arkel.

Informatie en aanmelding
Heb je interesse of wil je eerst meer weten over de Herstelwerkgroep en wat het betekent als je je aan wilt melden voor deze cursus, neem dan contact met ons op.

Contact

 


 

Werken met Eigen Ervaring (WMEE)

Bij de training ‘werken met eigen ervaring’ leer je hoe je je verhaal kunt vertellen en gebruiken. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om ervaringsdeskundig werk te doen. Daarnaast kun je de mogelijkheden van ervaringsdeskundigheid onderzoeken: waar kun je aan het werk en wat houdt dat werk precies in?

De training bestaat uit 12 bijeenkomsten waarin je als deelnemer het werken met je eigen ervaring kunt onderzoeken. We gaan dieper in op de mogelijke kwaliteiten en valkuilen van een toekomstig ervaringsdeskundige. Gastsprekers en deelnemers delen hun herstelverhaal. Deze cursus is voor mensen die al wat verder in het herstelproces zijn.

Voor je deze training volgt is het verstandig eerst een herstelwerkgroep te volgen. Dan heb je alvast een goed beeld van je eigen herstelproces.

Voor wie
De training Werken met Eigen Ervaring is voor mensen die (vrijwillig) werkzaam zijn, of worden bij Reinier van Arkel.


 

 

Wellness Recovery Action Plan

Sinds 1997 maken mensen met een psychiatrische geschiedenis in de VS hiervan met succes gebruik. Ook in Nederland kun je tegenwoordig WRAP-werkgroepen doen, als een veelbelovende manier om te werken aan een stabiel en gelukkig leven in eigen regie.

Gereedschapskoffer
De basis van WRAP is de gereedschapskoffer voor een goed gevoel. Je beschrijft wat je nodig hebt om je gelukkig te voelen. Dat kan over alle onderdelen van je dagelijks leven gaan. Daarna werk je in zes stappen uit wat je zelf kunt gebruiken om dat te bereiken en om te voorkomen dat je uit evenwicht raakt.

Onderdelen van WRAP zijn:

 • Gereedschapskoffer voor een goed gevoel
 • Dagelijks onderhoud
 • Triggers en Actieplan
 • Vroege Waarschuwingstekens en Actieplan
 • Signalen van Ontsporing en Actieplan
 • Crisisplan
 • Postcrisis Plan

WRAP bij Reinier van Arkel
Op de herstelacademies en op andere plekken in onze organisatie starten de facilitators in de loop van 2022 met het aanbieden van de WRAP. Houd deze website in de gaten voor meer informatie. Of neem contact op met Herstelpunt.

WRAP Herstelacademie De Parasol
Herstelacademie Bommelerwaard 'De Parasol' start 28 september met een nieuwe WRAP-groep op woensdagen van 12:00 tot 14:30 op De Parasol in Zaltbommel. Neem voor aanmeldingen contact op met De Parasol of Herstelpunt. 

Contact

 'Terugkom-momenten' WRAP:
Voor mensen die de basiscursus WRAP gevolgd hebben en behoefte hebben om hier nog eens met anderen over in gesprek te gaan organiseert Herstelpunt een aantal keer per jaar een 'terugkom-moment' voor WRAP-deelnemers. 
Tijdens dit moment is er alle ruimte om ervaringen te delen met elkaar en elkaar vragen te stellen. Bij deze terugkom-momenten zullen altijd WRAP-facilitators aanwezig zijn. 

Het eerstvolgende terugkom-moment is op 26 juli van 10:00 tot 12:00 op Herstelpunt.