Specialistische Intensieve Trauma Therapie (SITT)

“Ik heb in twee weken meer bereikt dan in al die jaren daarvoor.” Dat is een van de reacties uit de eerste groep die gestart is met SITT bij het Psychotraumacentrum Zuid Nederland.

Deze Specialistische Intensieve Trauma Therapie (SITT) is een kortdurende, intensieve en effectieve behan­deling waarbij cliënten zeven dagen, verdeeld over twee weken, worden opgenomen. De cliënt werkt intensief aan zijn of haar meest traumatische ervaringen.

Elke SITT groep bestaat uit maximaal negen cliënten van 18 jaar of ouder met een complexe PTSS na herhaaldelijke traumatische ervaringen. Zij volgen allen hun eigen behandelprogramma, deels in groepsverband. De traumatherapie is altijd individueel.

Het behandelprogramma bestaat uit therapiesessies Imagi­naire Exposure (IE) of EMDR, afgewisseld met Psychomotorische Therapie (PMT) en sport. In de avond krijgt de groep psycho-educatie. Tijdens de eerste week is er een systeemdag, waarbij een belangrijke naaste de gehele dag aanwezig is. Er vinden dan groepssessies plaats maar ook systeemgesprekken.

De eerste groep met zeven veteranen heeft het behandelprogramma als zwaar en intensief ervaren. Maar in die twee weken zijn er goede resultaten geboekt. Enkele uitspraken van de cliënten: "Ik voel me rustiger, ik zie weer toekomst”. “Bij de start was ik erg naar binnen gekeerd en nu ben ik meer open”. Een andere deelnemer hervond zijn rust: “Mijn rust en zelfrespect is terug, ik kan meer tegen stiltes, ik ben meer mezelf, het gevoel dat iedereen tegen mij is, is weg”.

Heeft u vragen over SITT neem dan contact op via sitt@reiniervanarkel.nl  

Minidocumentaire Specialistische Intensieve Trauma Therapie bij Reinier van Arkel

download de folder

download de infographic