Zorgteams Reinier van Arkel ontvangen minister Helder

Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg & Sport, bracht donderdagochtend 10 maart een uitgebreid werkbezoek aan Reinier van Arkel. Als Bossche organisatie wilden we de minister, met een Bossche achtergrond, graag een inkijk geven in het werkveld van de (specialistische) ggz; een van haar aandachtsgebieden binnen het ministerie van VWS.

Het werkbezoek bestond uit twee meeloopmomenten; bij het team Licht Verstandelijke Beperking & Psychiatrie (een van onze specialistische poli’s) en bij het Regioteam Binnenstad Den Bosch. Het verbindende thema van deze twee meeloopmomenten vormde het gedachtengoed van de netwerkpsychiatrie, als antwoord op maatschappelijke vraagstukken. Collega's Bernadette van de Gevel, Vera van Stiphout, Kim Bonnier, Chris van Doren en Wilma van Uden lieten de minister kennismaken met hun dagelijkse praktijk waarin we als specialistische ggz een nauwe samenwerking aangaan met de cliënt die zelf regie heeft, naasten die voor hem of haar van waarde zijn én met partijen in het maatschappelijke en zorgdomein die gelet op de hulpvraag van de cliënt een bijdrage leveren aan het herstel.

Conny Helder, vergezeld van een beleidsmedewerker van VWS en de woordvoerder, keek mee met een behandelplanbespreking, een ‘digibord-overleg’, sprak met een cliënt en werd bijgepraat over het uitvoeren van een herstelondersteunende netwerkintake, het zorgprogramma LVB&P en hoe het team daar de samenwerking met o.a. huisartsen en zorgpartner @Cello vormgeeft.  “Het gedachtegoed van de netwerkpsychiatrie heeft door dit werkbezoek vanuit de praktijk gestalte gekregen,” aldus de minister. In een afsluitend gesprek gaven @Robert Derksen en @Tom van Mierlo haar thema’s mee die - wat Reinier van Arkel betreft- politiek gezien om aandacht vragen om als specialistische ggz ook die mensen te behandelen die onze zorg en expertise écht nodig hebben. In de position paper Netwerkzorg: onze bijdrage aan mentale veerkracht en veerkrachtige zorg lees je hierover meer. De minister heeft het werkbezoek als heel waardevol ervaren: “De verbinding tussen politiek en zorgpraktijk moet er zijn, om ervoor te kunnen zorgen dat politieke besluitvorming gebaseerd is op en zo goed mogelijk aansluit bij de praktijk.”

In de middag was er opnieuw contact met VWS: Virginie Boven pitchte hoe reinier van Arkel invulling geeft aan netwerkpsychiatrie tijdens een landelijke bijeenkomst ‘veldpartijen discussienota Zorglandschap ggz’.

 

Foto's: Jolanda van Ruijs

 


Terug naar overzicht