Zorgprestatiemodel en eigen risico in 2022

Per 1 januari 2022 gaat landelijk het zorgprestatiemodel in; een nieuwe manier van het betalen van de kosten van de geestelijke gezondheidszorg. Betaling gaat plaats vinden op basis van zorgprestaties en niet langer op basis van zorgtrajecten. Vanaf 2022 werkt het eigen risico voor ggz-behandelingen dan net als voor de meeste andere zorgsoorten.

Het eigen risico

Ggz-behandelingen voor cliënten ouder dan 18 jaar worden meestal vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Voor de meeste zorg uit de basisverzekering betaalt u eigen risico. De zorgverzekeraar berekent dit per kalenderjaar. Een kalenderjaar is van 1 januari tot en met 31 december.

De invoering van het zorgprestatiemodel kan voor u tot gevolg hebben, dat u het eigen risico voor zorgkosten per 2022 eerder gaat betalen aan uw zorgverzekeraar dan u gewend was. De rekening wordt dan namelijk gestuurd kort nadat de activiteiten (zorgprestaties) plaatsvinden, bijvoorbeeld aan het einde van de maand. Op zo’n rekening kunnen dan bijvoorbeeld 2 of 3 consulten staan. Dit is helaas het automatische gevolg van de invoering van het zorgprestatiemodel. Uw vragen hierover kunnen door de zorgverzekeraar worden beantwoord.

Meer informatie over het zorgprestatiemodel en eigen risico leest u ook in het Factsheet van de Nederlandse Zorgautoriteit


Terug naar overzicht