Vincent Schuurman van ‘Ik Vertrek’ is terug bij Reinier van Arkel

Als gevolg van de coronacrisis is Vincent Schuurman weer terug op zijn oude vertrouwde honk, de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) van Reinier van Arkel. Een paar jaar geleden maakte hij samen met zijn vriendin Marjon hun droom waar. Ze kochten een oude boerderij in Tsjechië en startten hun bedrijf. Ze deden mee aan het programma ‘Ik Vertrek’ en het zag er veelbelovend uit. Maar toen kwam de coronacrisis.

Je bent weer terug in Nederland en bij Reinier van Arkel. Hoe komt dat zo?
‘Door de coronacrisis ging de wereld in een lockdown. Ik was op dat moment in Tsjechië en Marjon in Nederland. In Tsjechië was de eerste lockdown erg streng. Ik kon niet naar Nederland terugkeren en Marjon kon niet naar mij komen.’ Inkomsten vielen weg en toen duidelijk werd dat de bank geen hypotheek wilde verstrekken, nam Vincent een drastisch besluit. Hij pakte de boedel in, sloot de deur van de boerderij en ging terug naar Nederland. Naar de liefde, naar Marjon, en naar zijn oude werkgever, Reinier van Arkel.

Hoe is het je gelukt om terug te reizen naar Nederland?
‘Vanuit Tsjechië heb ik met Miranda van den Braak gebeld met de vraag of ik weer kon komen werken. Miranda is van het flexbureau van Reinier van Arkel en zij bood me direct een flexcontract aan. Met werk als reden om te mogen reizen, kon ik terug naar Nederland komen.’

Hoe is het om op flexbasis te werken?
‘’Flexen’ is heel fijn. Je kunt je eigen rooster bepalen. Met behulp van de app van het flexbureau kon ik inschrijven op diensten die ik wilde werken. En je leert de organisatie kennen. Ik werkte op locaties van Reinier van Arkel, waar ik voorheen nog nooit van had gehoord. Al snel bleek dat er veel diensten openstonden op de FPA en merkte ik dat ik toch liever op mijn eigen vaste plek werk.’

Waarom werk je graag op de Forensisch Psychiatrische Afdeling?
Mijn doel in mijn werk is het om cliënten verandering voor de toekomst mee te geven. De eerste les voor onze cliënten is inzien dat je hier iets kan leren voor de toekomst. Als dat inzicht er is, kunnen we aan de slag. Het is gevarieerd werk, dat niet snel verveelt. Elk individu is hier uniek. Het grootste stigma waar we mee te maken hebben is de angst van mensen voor onze cliënten. Ik nodig iedereen met deze angst uit om een dagje of een week bij ons mee te draaien en het zelf te ervaren. Onze cliënten hebben in het verleden een criminele misstap gedaan. Thuis zitten ze in een crimineel milieu. Door justitie worden ze uit deze situatie gehaald. Cliënten verblijven bij ons in een woongroep en krijgen de kans om hun toekomst een andere richting te geven.

Welke verandering geef jij jezelf voor de toekomst mee?
Gescheiden van Marjon zijn, vond ik erg moeilijk. Het fijnste is dat we nu weer samen zijn. De liefde gaat boven mijn droom om in het buitenland te werken en wonen. We hebben onze droom niet opgegeven. We werken en sparen hard om onze droom in Tsjechië waar te maken. Ook Marjon is weer terug bij haar oude werkgever en heeft zelfs promotie gemaakt.

Waar ben je trots op?
Voor het waarmaken van onze droom. Natuurlijk kenden wij ook de angst om alles achter te laten, maar we hadden ook vertrouwen in onszelf en elkaar.

Als ik hem vraag wat het leukste is wat hij heeft meegemaakt, zegt hij lachend: Nou heel wat! Alle leuke reacties van mensen, het respect van mensen voor de stap die we maakten, maar ook zeker dat we met open armen in Tsjechië zijn ontvangen. We hebben er vrienden gemaakt en voelen ons echt rijk met de mensen om ons heen. Het is een prachtig land, de natuur en de architectuur en met een klein budget kun je er prima vakantie vieren. We werken nu hard om onze droom in Tsjechië waar te maken en we zijn een crowdfunding actie gestart.

Voor meer informatie over camping Nova Olesna, zie de facebookpagina: https://www.facebook.com/campingnovaolesna


Terug naar overzicht