Terugblik congres Leerhuis: feedback, daar word je wijzer van!

Ruim 100 deelnemers bezochten eind januari 2015 het congres van het Leerhuis van Reinier van Arkel. Het thema was dit jaar 'Feedback:word er wijzer van!'.

Gerton Heyne, voorzitter Raad van Bestuur, opende het congres. ‘Goed gegeven en ontvangen feedback levert een bijdrage aan beter werk, ’aldus Gerton. En ‘feedback is een vermomming van hoe we met elkaar omgaan en aldus een indicator van onze cultuur’. In het magazine GZ-Psychologie van maart 2015 verscheen de column 'Feedback kan je redden' die Gerton Heyne naar aanleiding van het congres schreef.

Dagvoorzitter Huub van Mackelenberg legde een link tussen feedback en geluk. ‘Gelukkig worden is voor 50% door onszelf beïnvloedbaar. 10 % Wordt bepaald door je omstandigheden zoals je thuissituatie, 40 % door wat we doen. Welke acties we inzetten of juist niet bepaalt dus in grote mate ons ervaren geluk.’

Marck Haerkens nam de congresbezoekers mee in zijn ervaringen als vlieger en arts waarin feedback zelfs van levensbelang kan zijn en in hoge mate is geformaliseerd. ‘Jij bepaalt als individu mede hoe goed het team presteert want jij hebt de kans om het proces te beïnvloeden.’

‘Geef niet alleen feedback, maar ook feedforward,’ was een van de tips die Simon van der Veer het publiek meegaf in zijn presentatie ‘De nieuwe kleren van de keizer’. Dat betekent niet alleen achteraf terugkoppelen maar vooral ook vooraf met elkaar inschatten wat er zou kunnen gebeuren.

Tijdens het congres werd de ‘Zilveren pen’ uitgereikt aan dhr. Ben Kegge. De prijs wordt door de redactie van het voorwetenschappelijk periodiek ‘de Ark’ toegekend aan de meest opmerkelijke bijdrage aan het blad. Ben ontving de prijs voor zijn artikel ‘Die vier humoren in de kunst’.

Na de centrale presentaties gingen de deelnemers uiteen om een workshop naar keuze te volgen. Er waren o.a. workshops over het belang van feedback in de persoonlijke ontwikkeling, feedback leren van en met elkaar, het effect van feedback op de uitkomst van de behandeling (ROM).

De deelnemers waardeerden het congres hoofdzakelijk met een 'goed' tot 'ruim voldoende' (overzicht evaluatieformulier).    


Terug naar overzicht