Roxanna; orthopedagoog én digicoach

‘Ik was in het begin huiverig’

De rol van digicoach binnen Reinier van Arkel is tijdens de eerste lockdown in februari/maart van 2020 ontstaan. Thuiswerken was (en is nog altijd) het dringende advies van de overheid. Om intakes en behandelingen door te kunnen laten gaan, was digitaal werken noodzakelijk. Om collega’s te ondersteunen bij het digitale werken, bedacht Reiner van Arkel de rol van digicoach. Overal in de organisatie werden medewerkers met een affiniteit met ICT gevraagd om mee te doen en de rol van digicoach te vervullen in het eigen team. Zo ook Roxanna, orthopedagoog bij de poli Oss én digicoach vanaf het eerste uur.  

Toen de eerste lockdown begon dacht ze: ‘Ojee, daar gaan we. Ik was in het begin huiverig. Nu gaan we achterstanden krijgen en zullen de wachttijden oplopen.’ Maar verbaast zegt ze nu: ‘Alles gaat gewoon door!’ Sterker nog de poli Oss heeft in 2020 goed gedraaid en van hun manager mochten ze een cadeau uitzoeken. Ze kozen voor een digitale teambuildingsdag.

De combinatie van een paar dagen werken op de poli en digitaal werken thuis bevalt haarzelf prima. ‘Tuurlijk mis ik de koffiemomentjes en het samen lunchen met collega’s. En het is soms vermoeiend de hele dag beeldbellen. Maar digitaal werken heeft ook zijn voordelen. Niet alleen voor mij, maar ook voor de kinderen en ouders waar me mee werken. Dan zie ik tijdens een beeldbel gesprek een puber gezellig met de hond op schoot thuis zitten. Zeker voor jongeren met angstklachten of jongeren die snel overprikkeld zijn, sluit online werken beter aan. Voor de evaluatiegesprekken die een half uur duren, moesten ouders vroeger een halve dag vrij nemen om naar ons te komen. Nu doen we het gesprek in een half uur online. Daar krijgen we positieve reacties op. Lastiger is het om gesprekken te splitsen. Voor een intake beginnen we samen met ouder en kind en daarna voeren we het gesprek met ieder apart. Dat gaat regelmatig goed, maar vooral bij jonge kinderen is het lastig om zelfstandig op een laptop of tablet te werken Niet alles kan digitaal. Maar een combinatie is zeker te maken’.

Roxanna is trots op haar collega’s van de poli Oss. ‘Iedereen is zelfverzekerder geworden in het digitale werken. In het begin zeiden mijn collega’s: Doe jij maar een Teamsoverleg starten of inplannen, want jij weet hoe het werkt. Nu kunnen haar collega’s het zelf. Voor de kerst hebben we met het team een digitale borrel bedacht met een quiz. Dat was zeer geslaagd.’   

Ze vindt zelf dat haar rol als digicoach is geëvolueerd. ’In de eerste weken ondersteunde ik collega’s in het digitale werken. Vragen varieerden van hoe zet ik mijn microfoon aan en uit, tot hoe nodig ik iemand uit voor een overleg in Teams. Nu wordt ze als digicoach ook gevraagd om mee te denken over e-health modules, om zo het digitale behandelaanbod voor kinderen binnen Reinier van Arkel te laten groeien, want ‘dat mag nog wel groter worden’, zegt ze.

Op de polikliniek in Oss werken ongeveer 16 mensen. De doelgroep zijn kinderen tussen 0 en 18 jaar. Poli Oss biedt in de volle breedte een behandelaanbod aan.

 

 


Terug naar overzicht