Originele verwenzorgactiviteiten beloond met Goos Zwanikkenprijs

‘s-Hertogenbosch – Vier originele verwenzorg initiatieven van Reinier van Arkel ontvangen maandag 23 januari de Goos Zwanikkenprijs

Uit de inzendingen heeft de jury er vier gekozen als prijswinnaar. De prijswinnaars ontvangen ieder €500,- voor het uitvoeren van hun verwenzorgidee. Aan de voorwaarde ‘originaliteit’ en inzetbaarheid voor één groep cliënten, klinisch of ambulant, wordt telkens op eigen wijze invulling gegeven.

Van Welness tot Lentefeest

Voor chronisch zieke mensen is het soms moeilijk om richting aan hun leven te geven. Te genieten, geluk te vinden, mooie dingen te zien of te doen. Van tijd tot tijd in de wat­ten gelegd worden: wie wil dat nou niet? Een kopje koffie drinken op een terras, een bezoek aan een museum of een mooi concert, een high tea of een lang gekoesterde wens die in vervulling gaat! Onderstaande ideeën kunnen door de Goos Zwanikkenprijs ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.  

1. Het team vrijwilligers van steunpunt De Stijl wil een welnessmiddag organiseren voor de deelnemers van de steunpunten. De cliënten worden in de watten gelegd. Zij kunnen naar de schoonheidsspecialist, krijgen make-up of kledingadvies en een ontspannende voet-hoofd-handmassage. Voor ieder wat wils.

2. Simon Goeman valt in de prijzen met zijn idee een fotoproject op te zetten voor de cliënten van Beschermd Wonen Haarsteeg. “Mensen met psychiatrische problemen hebben, net als gezonde mensen, behoefte om belangrijke momenten in hun leven vast te leggen. Helaas gebeurt dit weinig.”, aldus Simon. Met dit project worden cliënten in staat gesteld belangrijke momenten op beeld vast te leggen.

3. Chandrika Klein en Roel van der Elst willen de comfortroom van Magnolia ook daadwerkelijk comfortabel maken. Zij willen een warme plek creëren waar cliënten zich voor korte tijd kunnen terugtrekken, tot rust kunnen komen en kunnen herstellen. Cliënten en ervaringsdeskundigen worden actief uitgenodigd mee te denken over de inrichting van de comfortroom.

4. Tenslotte willen Jorienne Winnubst en Monica van den Wittenboer een lentefeest organiseren voor alle bewoners van Zorgpark Voorburg. Zij denken hierbij aan lekker eten, muziek en workshops, met als symbool de narcis.

Goos Zwanikken prijs

In 2009 is de Goos Zwanikken prijs in het leven geroepen om goede initiatieven van medewerkers, vrijwilligers en cliënten te stimuleren die betrekking hebben op cliënten/bewoners die langdurig van zorg afhankelijk zijn, zowel ambulant als klinisch.
Voordat hij hoogleraar psychiatrie in Nijmegen werd is de heer Goos Zwanikken geruime tijd geneesheer directeur van de rechtsvoorgangers van de Reinier van Arkel geweest. Hij heeft zich altijd ingezet voor verbetering van de kwaliteit van leven voor degenen die langdurig van zorg afhankelijk zijn.

 


Terug naar overzicht