Open Joodse Huizen: Reinier van Arkel een van de 12 locaties

Aan de vooravond van de zeventigjarige viering van de bevrijding van Nederland wordt in Vught dit jaar op twee bijzondere wijzen stil gestaan bij Joodse inwoners die in de oorlog zijn weggevoerd en nooit meer terug keerden. Ook op Voorburg verbleven in de oorlog enkele Joden die zijn weggevoerd, daarom zal ook Reinier van Arkel betrokken zijn bij de herdenkingen.

Gedenktegels en Open Joodse Huizen

Op initiatief van Nationaal Monument Kamp Vught en het Vughts Museum, onthult de Gemeente Vught dit jaar op 2 en 3 mei gedenktegels bij huizen van Joodse inwoners van Vught die in de oorlog de dood vonden. Daarnaast vindt op beide dagen het initiatief Open Joodse Huizen plaats. Open Joodse Huizen vertelt over Joden die ten tijde van de oorlog in Vught hebben gewoond, op de oorspronkelijke woonplekken van deze mensen. Ooggetuigen van destijds, nabestaanden, onderzoekers en andere betrokkenen vertellen persoonlijke verhalen van joden, redders en anderen. Elke bijeenkomst begint met het noemen van de namen van de mensen die op het bewuste adres worden herdacht. De geschiedenis komt tot leven aan de hand van foto’s, films, dagboekfragmenten, gedichten, literatuur en muziek. Jong en oud halen samen herinneringen op en stellen elkaar vragen op plekken waar Joden hebben gewoond, gewerkt en het leven hebben gevierd.  Na 45 minuten wordt de bijeenkomst afgerond, zodat bezoekers op tijd op een volgend adres kunnen zijn.  Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken.

Magnolia
Op de locatie Zorgpark Voorburg zal een gedenktegel worden geplaatst in de nabijheid van de oude boom voor het gebouw Magnolia (Laan van Voorburg 4, 5261 LS Vught). De boom markeert de scheidslijn die er vroeger was binnen de oudbouw met een strikt gescheiden mannen- en vrouwenkant. De oudbouw is de vermoedelijke verblijfplaats geweest van mevrouw Helena van der Gaag-Krug en andere Joodse bewoners. De bijeenkomst waarin wordt verteld over Helena vindt plaats in de Kersenkamer van Magnolia (vlak naast de hoofdingang). Op zaterdag 2 mei om 12.00 en 15.00 uur en op zondag 3 mei om 11.00 en 13.00 uur, kunt u hier terecht om te luisteren naar mevr. Annemieke Kamonschinski.

In totaal kunt u op 12 verschillende locaties, vaak woonhuizen, terecht om te luisteren naar de verhalen over Joodse Vughtenaren. Op de website www.openjoodsehuizen.nl vindt u uitgebreide informatie. Het programma is gratis toegankelijk. U dient rekening te houden met een beperkt aantal plaatsen per herinneringsmoment. De flyer met een overzicht van de deelnemende huizen is ook af te halen bij het gemeentekantoor, Nationaal Monument Kamp Vught en Allescafé de Gereghthof.

Let op: in de flyer staat vermeld dat u op Zorgpark Voorburg terecht kunt in De Bistro om te luisteren naar Annemieke Kamonschinski. Dit is niet correct, de juiste locatie is Magnolia, Laan van Voorburg 4. U kunt de juiste locatie ook herkennen aan het makelaarsbord met de vermelding Open Joodse Huizen.

Eetcafé ‘t Gereghthof (Marktveld 8 in Vught) is op 2 en 3 mei het centraal ontmoetingspunt voor deelnemers.  Hier kunnen bezoekers informatie over de locaties verkrijgen, herinneringen ophalen en na- en bijpraten over de bezochte adressen.

 


Terug naar overzicht