Hoe beïnvloeden coronamaatregelen als sociale afstand de psychische gezondheid van jongeren?

Hoe beïnvloeden coronamaatregelen als sociale afstand de psychische gezondheid van (kwetsbare) jongeren? Reinier van Arkel onderzoekt het de komende maanden in een unieke samenwerking! 
Sociale afstand, gebrek aan contacten met leeftijdgenoten, stressvolle thuissituaties, een gebrek aan dagelijkse structuur en onzekerheid over de toekomst. Het zijn stuk voor stuk factoren die in verband worden gebracht met een mogelijk vergroot risico op psychische aandoeningen en ontwikkelingsachterstand bij jongeren. In de coronacrisis komen ze allemaal samen en treffen ze alle adolescenten tot op zekere hoogte, maar naar verwachting vooral kwetsbare jongeren. Welke jongeren het meest kwetsbaar zijn en hoe de coronamaatregelen hun psychische gezondheid beïnvloeden wordt onderzocht bij Brabantse jongeren van 16 tot 23 jaar. Begrijpen hoe jongeren worden beïnvloed door de coronacrisis en sociale afstand is cruciaal om te weten hoe we onze inspanningen in de geestelijke gezondheidszorg, onderwijsinstellingen en beleid kunnen sturen. Met vragenlijsten en informatie uit lopend onderzoek wordt ook informatie vergaard over de mogelijke invloed van milieu-achtergronden van jongeren en individuele kwetsbaarheden (en sterke punten) in deze uitdagende tijden.

 

Unieke samenwerking 

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen Reinier van Arkel (drs. Leanne van Est en dr. Paul van der Heijden) en Universiteit Utrecht (dr. Odilia Laceulle en dr. Hilde Schuiringa), met behulp van een door de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht toegekende subsidie. Vanuit Reinier van Arkel en Universiteit Utrecht is een voor deze gelegenheid unieke samenwerking gestart met GGD Hart voor Brabant en Koning Willem 1 College.


Terug naar overzicht