Goos Zwanikken, oud geneesheer-directeur Reinier van Arkel, overleden

Voormalig geneesheer-directeur en emeritus-hoogleraar Goos Zwanikken is dinsdag 20 juni op 90-jarige leeftijd in ’s-Hertogenbosch overleden. Zwanikken was van 1 november 1974 tot 1 februari 1985 geneesheer-directeur van de rechtsvoorgangers van Reinier van Arkel. Daarvoor werkte hij al geruime tijd als zenuwarts en chef-de-clinique binnen het psychiatrisch ziekenhuis Voorburg in Vught.

Als geneesheer-directeur leverde Goos Zwanikken een belangrijke bijdrage aan grote veranderingen van het psychiatrisch ziekenhuis Voorburg. Hij leverde een bijdrage aan het menswaardig maken en moderniseren van de instelling. Verstandelijk gehandicaptenzorg en psychiatrie werden van elkaar losgemaakt en het familiedenken en therapeutisch milieu geïntroduceerd. Ook benoemde Zwanikken de eerste geriater in Nederland.

“Hij heeft zich altijd ingezet voor verbetering van de kwaliteit van leven voor degenen die langdurig van zorg afhankelijk zijn. Ook na zijn pensionering bleef hij dit doen, onder andere door de jaarlijkse uitreiking van de naar hem vernoemde prijs,” aldus Marie-Louise van der Kruis, bestuurder Reinier van Arkel. “Deze prijs werd in het leven geroepen om goede initiatieven van medewerkers, vrijwilligers en cliënten van Reinier van Arkel te stimuleren die betrekking hebben op cliënten/bewoners die langdurig van zorg afhankelijk zijn, zowel ambulant als klinisch. Onze gedachten gaan uit naar zijn echtgenote Joke Zwanikken, zijn kinderen, kleinkinderen en naaste familieleden.”

 

 


Terug naar overzicht