Eerste coronavaccins voor cliënten en zorgprofessionals in de ggz

Eén van de eerste coronaprikken binnen de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg is vanochtend gezet in onze speciale vaccinatiestraat! De eerste corona vaccinatiestraten zijn geopend bij enkele leden van de Nederlandse ggz. Ook bij Parnassia, De Viersprong en Zuyderland gaan de vaccinaties vandaag van start. Bij de Reinier van Arkel groep ontvangen deze week ongeveer 1400 cliënten en medewerkers hun eerste prik van het vaccin Astrazeneca. Over 12 weken volgt de tweede prik.  

Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz:
“Wij zijn blij dat nu de eerste cliënten en zorgmedewerkers in de ggz worden gevaccineerd. De Nederlandse ggz heeft eerder samen met MIND, NVvP en lidinstellingen intensieve gesprekken gevoerd met het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat ook patiënten en zorgmedewerkers in de ggz een plek kregen in de vaccinatiestrategie. Goed dat vandaag een begin wordt gemaakt met het beschermen van onze meest kwetsbare cliënten en hun zorgprofessionals. Wel maken we ons zorgen over de aantallen beschikbare vaccins en de vertraging in de aanvoer daarvan, ook bij de ggz.”

Eddy van Doorn, voorzitter raad van bestuur Reinier van Arkel: “Dat Reinier van Arkel nu kan starten, is een opsteker voor cliënten en onze medewerkers. Het biedt perspectief voor cliënten die met vaccinatie weer zicht krijgen op het doorbreken van het sociale isolement waarin velen van hen verkeren. Door bijna 1000 medewerkers nu te kunnen vaccineren, zorgen we voor een betere bescherming voor mensen met een kwetsbare gezondheid die aan onze zorg zijn toevertrouwd”.

Wie komen in aanmerking?
De geprioriteerde groepen in de ggz zijn de patiënten die zijn opgenomen of wonen in ggz-instellingen en de medewerkers die in deze instellingen de zorg hebben voor deze patiënten. Daarnaast betreft dit ook de medewerkers van de crisisdiensten.

De vaccinatiestrategie van het ministerie van VWS is te vinden op www.coronavaccinatie.nl

Jan Biekens, verpleegkundige bij Reinier van Arkel ontving vanochtend als een van de eerste medewerkers en clienten zijn vaccinatie van Mieke Albersen, ook werkzaam als verpleegkundige. Samen maken zij deel uit van het 'prik-team' bestaande uit 23 medewerkers en medewerkers van de apotheek Jeroen Bosch Ziekenhuis. 

 


Terug naar overzicht