Als gezin werken aan het trauma

Als gezin werken aan het trauma

‘PTSS heb je niet alleen’ is een bekende uitspraak. Hier vervolgens samen, als behandelaar en cliënt, iets mee doen is een tweede. Want hoe krijg je de partner en de kinderen mee naar therapie? Er wordt snel gedacht dat het te belastend is voor het gezin om mee te komen, maar het tegendeel heeft zich bewezen. Wanneer je in gesprek gaat met de kinderen voelen ze zich gezien, erkend en een stukje op weg geholpen.

Kinderen kunnen vaak heel mooi terugkoppelen wat ze thuis zien aan hun vader of moeder met PTSS. Bijvoorbeeld: “mijn papa ligt vaak op bed, hij gaat niet meer mee naar de voetbal”. Of “ik wacht boven aan de trap en kijk eerst hoe het met mijn mama gaat. Als ik denk dat het goed gaat stel ik mijn eigen vragen aan haar of vertel ik mijn verhaal”.  Deze uitspraken zijn voor de cliënt confronterend, maar helpen ook mee om de vicieuze cirkel te doorbreken. Zodat de ouder weer in zijn of haar kracht kan komen met betrekking tot het ouderschap.

Kinderen dragen veel in deze situaties. Als daar geen woorden aan gegeven worden, kan dit verstikkend zijn. Het gezin op weg helpen, door te laten zien dat er gepraat mag worden, lucht vaak al op. Een jongen van 17 jaar oud vertelde: “ik wilde echt niet mee naar de therapie van mijn moeder. Ik deed er alles aan om het te vertragen en niet te komen. Toen ik toch meekwam heb ik hier heel erg gehuild en mijn hart gelucht. Ik had dit niet willen missen. Mijn moeder heeft PTSS, maar ik heb er ook gewoon af en toe enorm veel last van”.

De ketenpartners van het LZV hebben verschillende behandelprogramma’s voor gezinnen. Het Psychotraumacentrum Zuid Nederland heeft twee gezinsprogramma’s: MFT en ADAPT.

Het MFT-programma is ook mogelijk bij GGZ Drenthe en Centrum 45.
Wilt u meer informatie, vraag uw behandelaar naar de mogelijkheden of neem contact op met het Veteranenloket.


Terug naar overzicht