Agnes Moyene op Reporter NPO radio 1

GZ-psycholoog Agnes Moyene, werkzaam bij het Psychotraumacentrum Zuid Nederland zal zondagavond 1 november te horen zijn in de radio-uitzending van het programma reporter (KRO/ NCRV) op NPO radio 1. Het programma wordt uitgezonden tussen 19.00 en 20.00 uur.

 

Oorlogsmisdadigers verdwijnen in niemandsland

Reporter maakt een reportage over asielzoekers met het stempel 'vermeend oorlogsmisdadiger', de zogeheten 1F-status. Sinds de jaren ’90 heeft Nederland een recordaantal asielzoekers het stempel ‘vermeende oorlogsmisdadiger’ gegeven. Ruim 600 vluchtelingen zijn uitgesloten van een asielstatus vanwege Artikel 1F van het vluchtelingenverdrag. Daarmee is Nederland koploper in Europa. Den Haag houdt vast aan een streng 1F-beleid. Maar onderzoekers en experts zetten er hun vraagtekens bij. Het zou voor al zorgen voor asieldrama’s en bewindslieden in een lastig pakket brengen. 

 

Hele gezinnen ziek door 1F

“1F heb je levenslang”, zegt Agnes Moyene. Ze heeft vaak hele gezinnen van 1F’ers in behandeling, soms wel meer dan tien jaar. Ze kampen met verschillende trauma’s en hebben last van post-traumatisch stressstoornis. Door hun limbo-situatie zitten ze in een uitzichtloze situatie met daar bovenop nog de beschuldiging van oorlogsmisdaden. “De impact daarvan is heel dramatisch; er is niet 1 persoon ziek, maar er zijn hele gezinnen ziek.” Ook suïcide is geen uitzondering. “Dat komt omdat ze geen toekomstperspectief hebben. Wat wij vaak horen is: Als ik er niet meer ben, ben ik geen last meer voor mijn gezin. Want ik ben ziek en iedereen lijdt omdat ik lijd. En het derde wat ze denken is: Als ik nu dood ben, krijgt mijn gezin wel een status. Wat helaas niet waar is.”

 

Lees de gehele vooraankondiging op de website van Reporter


Terug naar overzicht