Mental Health First Aid (MHFA)

Cursus ‘EERSTE HULP BIJ PSYCHISCHE PROBLEMEN’

Wat doet u als iemand op straat duidelijk in de war is of een paniekaanval heeft? Wat zegt u tegen iemand die heel depressief is? Wie belt u? Op deze en nog veel meer vragen biedt Reinier van Arkel antwoord in de cursus MHFA: ‘Eerste hulp bij psychische problemen’. Mental Health First Aid is een cursus die in heel Nederland gegeven wordt. Reinier van Arkel verzorgt deze training voor de regio Noord-Brabant.

Bied eerste hulp
Tijdens de cursus ‘Eerste hulp bij psychische problemen’, leert u hoe u het verschil kunt maken voor iemand. Het herkennen van signalen en weten hoe u hier op een goede manier op kunt reageren, maakt dat u veel kunt betekenen voor een ander. Bij Reinier van Arkel kunt u deze cursus ook volgen die speciaal gericht is op psychische problemen bij jongeren (MHFAY).

Linda Brands (trainer): 
“MHFA leert je om via een stappenplan, zonder oordeel, contact te maken met de mens in je omgeving waar je jezelf zorgen over maakt met als doel deze mens te ondersteunen bij het zoeken naar de juiste hulp.”

Wat leert u in de cursus?

  • Eerste hulp bieden aan mensen met (beginnende) psychische problemen
  • U krijgt informatie over veel voorkomende psychische aandoeningen zoals depressie, angst, psychose en middelenmisbruik
  • U leert vaardigheden om in gesprek te gaan met een persoon met psychische problemen
  • Hoe u in een crisissituatie kunt handelen
  • Hoe u de juiste hulpdiensten kunt alarmeren

Ton Raes, Buurtpreventie Vught:
"Wij waren onder de indruk van de cursus en hebben er veel van opgestoken. Verder raad ik alle Buurtpreventie teams aan om de cursus te volgen om hulp te kunnen bieden aan personen die in psychische nood verkeren."
Lees de referentie

Aanmelden kan via https://mhfa.nl/ 

Praktische informatie
Mental Health First Aid is een internationaal erkende cursus. Bij de training horen (Nederlandstalige) leermiddelen, zoals een handboek. Het gebruik van verschillende werkvormen maakt het tot een interactieve cursus waarin ook ruimte is voor inbreng van de cursisten. De cursus kan op individuele basis worden gevolgd, daarnaast wordt de cursus in-company aangeboden. 

Bij volledige deelname ontvangt u na afronding van de cursus als bewijs van deelname, een certificaat. Een MHFA-training duurt in totaal 12 uur, verdeeld over vier dagen (4 x 3 uur). Meer informatie of aanmelden kan op https://mhfa.nl/ of download de folder.

Contact
Sinds het najaar van 2017 is Reinier van Arkel licentie houder om de cursus MHFA aan te bieden. Hiervoor zijn vier trainers opgeleid door MHFA Nederland. Zij werken ook voor Reinier van Arkel.

Voor meer informatie of vragen kunt u mailen naar: mhfa@reiniervanarkel.nlof persoonlijk contact opnemen met:
• Denny van Boxtel  06-41 14 25 68, coördinator MHFA Reinier van Arkel   
• Linda Brands        06-82 51 70 39, trainer MHFA Reinier van Arke

Vrijwilligers van Sociom
"De groep was zeer enthousiast over de training en de informatie die ze direct kunnen toepassen."
lees het persbericht van Sociom