K. (Koen) Grootens

Psychiater, opleider psychiatrie

Werkplek
Ziekenhuispsychiatrie, Leerhuis
Telefoonnummer
(073) 6586726
E-mailadres
ZPO-Zorgadministratie@reiniervanarkel.nl

Ik vind het heel mooi en uitdagend om mensen met psychiatrische klachten te helpen om een volwaardig leven te hebben. Een kwart van de mensen krijgt in het leven te maken met serieuze psychische klachten. Dat is ontzettend veel. Er is heel veel psychisch leed in de maatschappij en het is fijn om als psychiater echt iets te kunnen doen voor mensen.

Psychiater

Ik werk als psychiater in het centrum voor Ouderen- en ziekenhuispsychiatrie (COZ) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het team van bipolaire stoornissen. Dit bestaat sinds 2016. Het is een groot voordeel om in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te werken. Er zitten namelijk ook somatische kanten aan het behandelen van bipolaire stoornissen. We willen de samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis graag verder intensiveren.

Opleider psychiaters

Als opleider A begeleid ik artsen in opleiding tot specialist (aios), die bij ons onderzoek doen in het kader van hun opleiding.  Ik ben gedreven voor het opleidingsvak en probeer mensen altijd  te enthousiasmeren voor de psychiatrie. Het overdragen van het vak met al zijn moeilijke, wonderlijke kanten is mijn passie. Ik ken geen enkel vak dat zo individueel is als psychiatrie. Zelfs een diagnose is individueel, omdat iemand zijn eigen context heeft, zijn eigen omgeving en zijn factoren die bepalen waarom hij op dat moment die bepaalde klachten krijgt. Ik vind het echt heel leuk om dat vuur over te dragen op jonge mensen. Ieder jaar starten vier mensen bij Reinier van Arkel met de opleiding, ik begeleid hen vijf jaar.

Onderzoek

Naast het klinische werk doe ik wetenschappelijk onderzoek .Mijn onderzoeksthema’s zijn farmacologie en bipolaire stoornissen. Ik bestudeer de wisselwerking tussen geneesmiddelen en de menselijke fysiologische  en psychologische processen en ben tevens geïnteresseerd in de besluitvormingsprocessen rond behandelingen tussen patiënt, arts en familie. Voor het onderzoek werk ik samen met  collega’s in het JBZ en het Radboud UMC. Er zijn veel mensen die van medicatie voor bipolaire stoornissen bijwerkingen krijgen, bijvoorbeeld in de schildklier of de nieren, dus dit echt belangrijk voor de praktijk.’