Leefstijl

Sport en beweging bij mensen met een psychiatrische ziekte is niet vanzelfsprekend. De aandacht daarvoor groeit wel, ook bij Reinier van Arkel. Leefstijlbegeleiding voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening heeft het meeste zin als de houding van de zorgverleners hiervoor positief en stimulerend is.

Als Reinier van Arkel hebben wij in onze doelstelling staan dat we naast het behandelen van mensen met een psychiatrische ziekte ook willen bijdragen aan de kwaliteit van leven van onze cliënten. Wij vinden dat aandacht voor gezondheid en leefstijl de kans op een succesvolle behandeling vergroot en het risico op terugval verkleint. Enkele voorbeelden van projecten binnen Reinier van Arkel zijn:

Zo kan het ook!
Binnen de langdurige zorg van zowel onze klinische als ambulante cliënten zijn we gestart met het ‘Zo kan het ook!’ programma. Zorgverleners geven het goede voorbeeld en ondernemen initiatieven op het gebied van een gezondere leefstijl, met name beweging staat hierin centraal, afgestemd op de behoefte van de individuele cliënt. Binnen Reinier van Arkel heeft bijna elke afdeling van de divisie Zorg & Resocialisatie een leefstijlcoach die de teams ondersteunen en als kartrekkers fungeren voor collega’s en cliënten. Download Leefstijlmagazine 'Zo kan het ook!'

Health 4U
Health 4U is speciaal ontwikkeld voor mensen met psychische klachten die daarvoor medicatie gebruiken. Vaak leiden deze klachten, in combinatie met medicatie, tot een leefstijl met ongezonde gewoontes. Dit kan weer kan leiden tot overgewicht en een verhoogd risico op ziekte. Meer informatie over de Health 4U training op Demarrage.info

Voel je vrij!
Binnen de Geestelijke Gezondheidszorg in Nederland wordt veel gerookt, door cliënten en door medewerkers. Mede door het vele roken is de levensverwachting van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening tientallen jaren korter dan de gemiddelde levensverwachting. Cliënten en medewerkers van Reinier van Arkel krijgen de mogelijkheid deel te nemen aan ‘Voel je Vrij! Stoppen met Roken & Leefstijltraining GGz’. Deze training is mede ontwikkeld door het Fonds Psychische Gezondheid.

SpecialSport
Gewoon lekker sporten en bewegen op je eigen niveau. Dan wil je niet tegen drempels aanlopen! Met SpecialSport willen de gemeenten Boxtel, Haaren, ‘s-Hertogenbosch, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Veghel en Vught vraag en sportaanbod bundelen voor mensen met een beperking of een chronische aandoening in de Meierij. 
http://www.specialsport.nl/ 

In Reinier nummer 1 (juli 2015) een artikel over schoonheidssalon 't Strand, 'Verwennen en ontspannen'. PDF van artikel.

Informatie per gemeente

 Aanbod Reinier van Arkel

  • Mindfulness
    Aanbod van Ypse: Generalistische Basis GGZ, Psychologie en Preventie
     

 

  • Fysiotherapie (073-6585930)