
Over behandeling
-
Wat zijn zorgprogramma's?
Werken met zorgprogramma’s, wat betekent dat voor u?
Na het intakegesprek beslist u samen met uw hulpverlener van de Reinier van Arkel groep welke behandeling het beste bij u past. De behandeling is vormgegeven in zorgprogramma’s, zorgtrajecten en modulen. Hieronder een korte uitleg van deze termen
Wat is een zorgprogramma?
Een zorgprogramma is een omschrijving van alle zorg die de Reinier van Arkel groep geeft aan cliënten met een bepaalde aandoening. Bijvoorbeeld aan mensen met een depressie. Deze zorg is evidence based, dat wil zeggen dat wetenschappelijk is aangetoond dat zij het meest effectief is.
Wat is een zorgtraject?
Waar het zorgprogramma de totale zorg omschrijft, geeft een zorgtraject een beeld van de route die de cliënt gaat volgen. U heeft namelijk niet altijd alle behandelmogelijkheden nodig die het complete zorgprogramma biedt. Op basis van uw persoonlijke hulpvraag bepaalt u samen met uw behandelaar welk zorgtraject het beste bij u past. Zo’n zorgtraject bestaat meestal uit meerdere modulen.
Wat is een module?
In een module wordt heel precies omschreven wat een behandeling inhoudt. Zijn het individuele gesprekken of groepsbijeenkomsten, hoeveel bijeenkomsten zijn er, door welke hulpverlener(s) wordt de behandeling gegeven? Etc. Er wordt onderscheid gemaakt tussen standaardmodulen en modulen op indicatie.
Een standaardmodule maakt altijd onderdeel uit van de behandeling, modulen op indicatie worden geadviseerd omdat ze passen bij uw hulpvraag
-
Wat is een behandel- of begeleidingsplan?
In overleg met u zoekt de behandelaar naar de behandeling of begeleiding die aansluit bij uw persoonlijke hulpvraag.
De afspraken daarover leggen we vast in een behandel- of begeleidingsplan.
Geinformeerde toestemming
In dit plan staat uw diagnose en hoe uw behandeling eruit ziet. Uw behandelaar vertelt in begrijpelijke woorden over uw ziekte, over zijn voorstel voor behandeling en over andere mogelijkheden. Hij legt uit wat hij met de behandeling wil bereiken en welke resultaten u mag verwachten. Als u medicijnen krijgt, zal hij u ook voorlichten over de werking en mogelijke bijwerkingen.Voor met de uitvoering van het behandelplan of het begeleidingsplan gestart kan worden, is uw toestemming met de in het behandelplan omschreven doelen en behandelvormen nodig. Pas dan kan de behandeling van start gaan. Dat geldt ook voor aanpassingen die uw behandelaar voorstelt voor het behandelplan. Ook deze dient de behandelaar voor toestemming aan u voor te leggen.
-
Kan ik betrokken worden bij de behandeling van mijn partner/familielid/vriend of vriendin?
De familie (ouders, partners, kinderen en andere directbetrokkenen) is vaak betrokken bij de zorg en de begeleiding van patiënten. Hierover worden afspraken gemaakt met de patiënt. Meestal is de patiënt het er mee eens dat de familie geïnformeerd wordt over en betrokken wordt bij de behandeling. Maar dat is niet altijd het geval. Soms wil een patiënt tijdelijk niets te maken hebben met de familie. Maar ook dan heeft de familie recht op informatie. Bovendien hebben de hulpverleners ook een inspanningsplicht om het contact tussen familie en patiënt zodanig te herstellen dat familie geïnformeerd en betrokken mag worden bij de behandeling. De familievertrouwenspersoon kan ook een rol spelen in het ondersteunen bij contacten met de hulpverlening.
-
Wanneer word ik gedwongen opgenomen?
U kunt gedwongen worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis om twee redenen:
De eerste reden is wanneer u thuis woont en er sprake is van gevaar voor uzelf of voor anderen. In zo’n geval bestaat de angst dat u zichzelf of anderen iets aandoet of dat u zichzelf verwaarloost vanwege uw psychiatrische problemen.
Daarnaast kunt u te maken krijgen met een gedwongen opname wanneer u al vrijwillig bent opgenomen. Bijvoorbeeld als u tegen het advies van de behandelaar de instelling wilt verlaten en er sprake is van een dreigend gevaar. Of als u zelf van mening bent dat u geen behandeling nodig heeft en de arts van mening is dat er gevaar dreigt als u geen behandeling krijgt.
Wilt u meer informatie over uw rechten en plichten bij een gedwongen opname, dan heeft de afdeling een aantal brochures voor u beschikbaar.