
Informatie over het Coronavirus (COVID-19)
Op deze pagina vindt u de laatste informatie, gericht op cliënten, naasten, vrijwiligers en bezoekers van Reinier van Arkel.
Ypse, Maatschappelijke Opvang en Reinier van Arkel volgen de ontwikkelingen rondom hetcoronavirus nauwgezet en onderhouden contact met de GGD. Het ‘plan van aanpak COVID-19’ voor de gehele Reinier van Arkel groep richt zich met name op het garanderen van veiligheid en basale zorg als deze bedreigd wordt door uitval van medewerkers om zo de continuïteit van zorg voor cliënten te garanderen.
-
Moet ik een mondkapje dragen bij Reinier van Arkel?
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan geldt met ingang van dinsdag 1 december a.s. een mondkapjesplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.
Wanneer dragen cliënten, bezoekers en medewerkers een mondkapje?
Ben je 13 jaar of ouder? Draag dan een mondkapje als:
• je loopt of staat in de openbare delen van onze gebouwen
• je minder dan 1,5 meter afstand kunt houden van elkaar
In de spreekkamer of op de afdeling/binnen de dagbestedingsruimte is het dragen van een mondkapje niet nodig voor cliënten (wel voor bezoek aan cliënten binnen de algemene ruimten van een afdeling of beschermde woonvorm). Ook als je zit in een openbare ruimte (bijv. wachtruimte/restaurant) is een mondkapje niet nodig, mits je de 1,5 meter in acht kunt nemen.Uitzondering op mondkapjesplicht
De rijksoverheid heeft bepaald dat er een uitzondering is voor het dragen van ene mondkapje voor mensen die vanwege hun beperking of ziete geen mondkapje kunnen dragen. Dit kan zowel gaan om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes.Concreet gaat het om:
- Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening aan hun gezicht;
- Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening;
- Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De uitzondering geldt ook voor hun begeleiders;
- Mensen en hun begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.
Meer informatie vind je op de website van de rijksoverheid
Reinier van Arkel adviseert in die gevallen in ieder geval een faceshield te dragen en een ingevuld uitzonderingskaartje te laten zien waarmee je een beroep doet op deze vrijstelling. Dit kaartje is door de rijksoverheid in samenwerking met cliëntenorganisaties gemaakt en te downloaden via https://www.vilans.nl/vilans/media/documents/files/uitzonderingskaart-mondkapjes.pdf
Je wordt middels posters bij de ingangen geattendeerd op het advies een mondkapje te dragen. Heb je geen mondkapje bij je, dan kun je er naar vragen bij de receptie of de plek waar je je meldt voor de behandeling. We vragen je dringend bij een volgend bezoek zelf een mondkapje mee te nemen.
-
Waar vind je meer informatie over het coronavirus (COVID-19)?
Raadpleeg de website van het RIVM of bel naar tel. 0800-1351 het speciale landelijke telefoonnummer, dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-informatie-over-coronavirus en https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden
Lees meer over de actuele stand van zaken op de website van de Veiligheidsregio Noord Brabant.
Heb je toch nog vragen? Bel het landelijk nummer van het RIVM via 0800 1351 of bel met GGD Hart voor Brabant 088 368 6858 (bereikbaar werkdagen van 08.00 - 17.00 uur en zaterdag en zondag van 09.00 - 16.00 uur).
Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn 070-4455 888.Dit nummer is van maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9:00 - 21:00. Of vul het formulier in voor je hulpvraag op de website van het rode kruis
MIND verzamelt tips, adviezen, contacten en initiatieven om deze periode samen door te komen: https://wijzijnmind.nl/corona
Corona informatie in verschillende talen
Pharos heeft informatie over het coronavirus ontwikkeld in verschillende talen:- Turks
- Tigrinya
- Engels
- Arabisch
- Pools
- Chinees
- Farsi
- Somalisch
In deze versies wordt gesproken over 2 meter afstand, wij hanteren 1,5 meter.
Zie:https://www.pharos.nl/coronavirus/Het coronavirus op een eenvoudige manier uitgelegd
Een animatie met eenvoudige uitleg over het coronavirushttps://corona.steffie.nl/nl/#!/nl/modules/het-coronavirus/3/stap-1.html
-
Wat zijn de algemene hygiëneadviezen?
- hoest of nies in je elleboog
- gebruik papieren zakdoekjes
- was je handen regelmatig en grondig gedurende 20 seconden
- droog je handen af met papieren handdoekjes
- schud geen handen
- houd afstand (1,5 a 2 meter)
-
Gaat mijn behandeling door?
Ja, alle behandelingen gaan gewoon door. Dit geldt zowel voor de individuele- groeps- als deeltijdbehandelingen.
Wel verandert de wijze waarop de behandeling plaats vindt. Het fysieke contact (face-to-face contact) met uw hulpverlener wordt zoveel mogelijk omgezet naar telefonisch contact, beeldbellen of online behandelmodules.
Op deze manier hopen we het risico op verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, zonder onze zorg voor cliënten in gevaar te brengen.Handleiding voor beeldbellen via reiniervanarkel.e-behandeling.nl (Minddistrict)
Download de handleidingAfspraken op de polikliniek
Alle behandelcontacten verlopen telefonisch, via beeldbellen en via de inzet van online behandelmodules. Alleen indien strikt noodzakelijk vindt een 'face-to-face' contact plaats. Hoe voor u de al geplande afspraken gaan verlopen, hoort u zo snel mogeljk via uw behandelaar.Intake-afspraak
In telefonisch overleg met u wordt gekeken of de intake telefonisch of via beeldbellen kan plaatsvinden of dat het mogelijk is de intake naar een later moment te verplaatsen. Alleen indien echt noodzakelijk vindt de intake nog plaats op locatie van Reinier van Arkel.Afspraak bij u thuis
Hiervoor geldt hetzelfde als voor de afspraken op de polikliniek.Dag- of deeltijdbehandeling
Voor deze behandelingen geldt dat deze bij voorkeur online plaats vinden. Indien groepsbehandeling face-to-face noodzakelijk is, geldt dat we er rekening mee houden dat de ruimte waar de behandeling plaats vindt, voldoet aan de 1,5 meter norm.
In het geval dat een afspraak geen doorgang kan vinden bijvoorbeeld omdat u ziek bent, laat het ons dan zo snel mogelijk weten. -
Ik wil mijn afspraak afzeggen, kan dat?
Wilt u naar aanleiding van de aanwijzingen van het RIVM en/of de aanvullende maatregelen van de gezondheidsregio’s uw afspraak afzeggen vanwege verkoudheid, hoesten of koorts?
Geef uw afmelding dan zo tijdig mogelijk aan ons door, bij voorkeur uiterlijk 24 uur van te voren. Dit geldt voor werkdagen. Indien u op maandag een afspraak hebt, verzoeken wij u de afzegging zo mogelijk uiterlijk op donderdag daaraan voorafgaand aan ons door te geven. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met het secretariaat van het team waar u in behandeling bent.
Dit geldt zowel voor afspraken op een van onze locaties, telefonische contacten en beeldbellen als voor afspraken bij u thuis (of ergens anders) met een medewerker van Reinier van Arkel.
Voor niet-afgezegde afspraken kunnen wij u €55 in rekening brengen. Deze kosten worden niet vergoed door uw zorgverzekeraar.
-
Corona zorgaanbod voor zorgprofessionals, ex-(IC)patiënten en naasten
De coronacrisis heeft een enorme impact op de gezondheidszorg en de maatschappij. Zorgprofessionals, ex-(IC)patiënten en naasten hebben zeer ingrijpende ervaringen opgedaan en kunnen hier psychische klachten aan overhouden, zoals angst, somberheid, nachtmerries. Als deze klachten blijven bestaan is het goed hier ondersteuning bij te vragen.
Het Psychotraumacentrum Zuid Nederland en Herlaarhof hebben zorg- en behandelaanbod ontwikkeld voor zorgprofessionals, ex-(IC)patiënten en naasten met psychische klachten ten gevolge van de ingrijpende ervaringen die ze hebben opgedaan.
Voor een volledig overzicht van het Corona zorgaanbod van het Psychotraumacentrum en Herlaarhof klik hier
-
Hoe werkt beeldbellen met Lifesize voor de deeltijdgroep of groepstherapie?
Deeltijdgroepen worden waar dit kan omgezet in een online groepsbehandeling met beeldbellen via Lifesize. Dit betekent dat u op uw scherm van uw computer, laptop, tablet of telefoon de andere deelnemers en behandelaar ziet. U heeft een microfoon, speakers en een camera nodig. Alle smartphones (mobiele telefoons met internet) hebben dit, net als tablets. Controleer of uw laptop of computer dit ook heeft. Vaak zit het standaard ingebouwd in het apparaat.
Voor groepsgesprekken tot 25 personen maakt Reinier van Arkel gebruik van Lifesize. De initiatiefnemer van het groepsgesprek, vaak de behandelaar of begeleider, stuurt de deelnemers een uitnodiging via de mail. Hoe u kunt deelnemen vanuit de browser met de Lifesize-webapp leest u in dit document: Lifesize - Deelnemen aan een gesprek vanuit de browser of met de app.pdf
-
Tips voor cliënten contactmogelijkheden
Door de coronacrisis verlopen veel van de contacten anders dan anders. Laat je psychische problemen niet erger worden. Is persoonlijk contact voor jou nodig om je goed te voelen? Neem dan contact op met jouw behandelaar om de mogelijkheden te bespreken.
Dat kan ook via ons algemeen telefoonnummer (073) 658 51 11 of kijk op https://www.reiniervanarkel.nl/contactOpen de PDF contacten in coronacrisis om te zien op welke manieren je nog meer contact kunt zoeken bij Reinier van Arkel en bij landelijke hulplijnen.
-
Hoe kom ik in contact met de patiëntenvertrouwenspersoon (PVP)
De patiëntenvertrouwenspersoon zal minder of geheel niet aanwezig zijn in Reinier van Arkel en Herlaarhof. Hij werkt zoveel mogelijk vanuit thuis. Afdelingsbezoeken, voorlichtingsactiviteiten en dergelijke worden de komende weken opgeschort.
Contact met cliënten verloopt via telefoon, chat en e-mail. Wanneer het niet mogelijk is om op afstand een cliënt te ondersteunen bij een dringende vraag of klacht, dan zal de pvp in overleg met Reinier van Arkel bekijken of er persoonlijk contact kan plaatsvinden binnen de instelling. Daarin zal de pvp de richtlijnen van Reinier van Arkel zo veel mogelijk respecteren.
Pvp voor Reinier van Arkel en Herlaarhof
Julius van Tongeren
Mobiel 06-30594888
E-mailadres: j.van.tongeren@reiniervanarkel.nl -
Geldt deze informatie ook voor Herlaarhof (Kinder- en Jeugdpsychiatrie)?
De informatie voor clienten en naastbetrokkenen over het coronavirus op de website van Reinier van Arkel geldt ook voor Herlaarhof. Mochten er afwijkende afspraken komen voor Herlaarhof dan maken wij dat op deze veelgestelde vragenlijst kenbaar.
Kijk op https://www.herlaarhof.nl/actueel/richtlijnen-bezoek-en-verlof-in-verband-met-maatregelen-ivm-het-coronavirus voor de actuele richtlijn bezoek- en verlof.
Tips van het Nederlands JeugdinstituutHet Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, jongeren, ouders, opvoeders, professionals en beleidsmakers over de omgang met de coronamaatregelen. Het instituut gaat daarbij uit van de vragen die er leven en volgt hierin de richtlijnen van het RIVM en de actuele maatregelen van de overheid. Kijk op https://www.nji.nl/coronavirus
-
Extra informatie voor cliënten van het Psychotraumacentrum Zuid Nederland (PTC)
Voor uw behandeling bij Psychotraumacentrum Zuid Nederland (PTC) worden de afspraken voor behandeling vervangen door telefonische afspraken of beeldbellen.
Dit digitale contact is tijdelijk ter vervanging van de behandeling op de locatie van het PTC in Den Bosch zolang de coronamaatregelen van kracht zijn. Uw behandelaar heeft al of zal nog met u contact opnemen over de voortzetting van uw behandeling. De behandelingen worden voortgezet juist in deze onzekere tijd.
U heeft toegang tot ons behandelplatform van Reinier van Arkel, via dit behandelplatform kunt u chatten, mailen, beeldbellen met uw behandelaar in een beveiligde digitale omgeving. In dit behandelplatform kunt u ook met uw behandelaar afstemmen of u in uw behandeling gebruik wil maken van online behandelmodules. Er zijn bijvoorbeeld diverse vaardigheidstrainingen gericht op trauma, schematherapie, window of tolerance, zelfbeeld en identiteit beschikbaar. Er zijn ook modules o.a. over beter slapen en mindfulness. We beschikken over heel veel meer behandelmodules, vraag er naar bij uw behandelaar. Heeft u nog geen toegang neem dan gerust contact op met het PTC. Wij helpen u graag verder.
De uitbraak van het Corona-virus zorgt voor veel onzekerheid
De maatregelen die momenteel worden genomen, zoals social distancing, zijn voor veel mensen stressvol. Talrijke studies hebben aangetoond dat langdurige isolatie (of quarantaine) een risicofactor is voor het ontwikkelen van lichamelijke en psychische klachten. U kunt doordat u veelal thuis bent (met uw gezin) meer last krijgen van uw traumaklachten.
De coronacrisis kunnen herinneringen aan uw traumatische ervaringen oproepen. Thuis is er minder afleiding waardoor herinneringen en gevoelens meer naar voren komen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld hogere prikkelbaarheid, een toename van dwangklachten, toename van angstgevoelens en een kort lontje.
Bovengenoemde risico’s verergeren als:
- Contactmomenten wegvallen zonder alternatief.
- Dagritme en activiteiten veranderen.
- U veel extra tijd achter de computer of iPad doorbrengt, veel meer televisie kijkt of veel meer videogames gaat spelen.
- U meer zich terugtrekt dan noodzakelijk en de contacten die wel kunnen en mogen vermijdt.
- Slaapritmes veranderen en u veel meer of juist minder of op andere tijden slaapt dan normaal.
- Uw eetritme verandert en u veel meer of minder eet dan normaal.
Tips voor het verkleinen van deze risico’s
- Wees bewust dat de huidige situatie (hier en nu) verschilt met de omstandigheden van toen en daar.
- Besef dat het normaal is om angstig of bezorgd te zijn over wat er zou kunnen gebeuren, zeker als veel dagelijkse dingen onzeker zijn of veranderen.
- Breng structuur aan in uw dag en houdt vast aan het reguliere dag-nachtritme: elke ochtend op dezelfde tijd wakker worden en ’s avonds op normale tijd naar bed gaan.
- Probeer het gebruik van middelen (alcohol/tabak) te beperken.
- Maak wandelingen in de buurt (met in achtneming van het advies tot het houden van 1,5 meter afstand).
- Houdt telefonisch of via social media contact met uw familie, vrienden, behandelaren, zorgverleners, werkgevers en collega’s.
- Zorg dat u actief bezig blijft door thuis werkzaamheden te verrichten, hobby’s uit te oefenen en lichamelijk in beweging te blijven. Maak een dagelijkse planning met uw huisgenoten/gezin.
- Praat over uw gevoelens en ervaringen, of schrijf erover.
- Probeer niet te veel achter de computer te zitten – dat kan uw spanning verhogen en vooral ’s avonds de nachtrust verstoren.
- Probeer afleiding te vinden in activiteiten die u prettig vindt, zoals naar uw favoriete muziek te luisteren of uw dierbare foto’s te bekijken. U kunt ook prettige en fijne herinneringen oproepen.
- Neem dagelijks een moment om te bedenken waar uw dankbaar voor bent. Wees lief voor uzelf en eventuele huisgenoten : iedereen doet wat hij kan.
- Doe een ademhalingsoefening of ontspanningsoefening voor u gaat slapen.
- Houdt u zichzelf voor dat deze uitzonderlijke periode voorbij gaat.
Voorbeeld ontspanningsoefening
‘De buikademhaling oefenen’
- Ga plat op uw rug op de grond liggen op een deken, met uw benen gestrekt en iets uit elkaar. Laat de tenen licht naar buiten wijzen. Leg uw armen langs uw lichaam met de handpalmen omhoog.
- Sluit uw ogen en richt uw aandacht op de adem. Adem door uw neus. Leg een hand op de plek die het meest omhoog komt en daalt bij elke in- en uitademing. Is dat uw borst, probeer de adem dan zachtjes iets richting de buik te sturen.
- Leg beide handen op de buik en laat de adem volgen. Voel hoe uw buik met elke inademing omhoog komt en bij elke uitademing weer terugzakt.
Lastig? Concentreer dan eerst op de uitademing. Adem in, houd een paar seconden vast en adem zo lang en volledig mogelijk uit. De volgende ademhaling zal vanzelf meer uw buik instromen.
Onze collega Najla Edriouch (psycholoog Najla) en Reinier van Arkel maakten het filmpje:
Zo blijf je MENTAAL GEZOND tijdens de Coronacrisis.
U kunt ook de websites van het RIVM https://www.rivm.nl/ en de Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/ raadplegen voor actuele informatie en veel gestelde vragen over het coronavirus.
-
Tips voor familie en naasten in tijden van corona
Bij MIND Korrelatie kunnen familie/naasten gratis en anoniem bellen / chatten / whatsappen / of mailen met een hulpverlener, iedere werkdag van 09:00 – 22:00 uur https://mindkorrelatie.nl/
De Luisterlijn biedt de mogelijkheid voor een gesprek: https://www.deluisterlijn.nl/
MIND
Op https://mindplatform.nl/over-mind-platform/organisatie/landelijke-lidorganisaties vind je familieorganisaties die lotgenotencontact of een hulplijn hebben mbt een specifiek ziektebeeld. Vanuit de startpagina www.wijzijnmind.nl kom je ook terecht bij de livestream van MIND over de coronacrisis, elke werkdag tussen 11:00 – 16:00 uur.
Naasten in Kracht heeft een speciale pagina: https://naasteninkracht.nl/hulppagina en https://naasteninkracht.nl/node/259
Er staat een ervaringsverhaal specifiek gericht op corona met tips wat je als naaste kunt doen: https://naasteninkracht.nl/node/260En ze bieden aan dat naasten een NIK kaartje thuis kunnen ontvangen met een verrassingstekst op de achterkant.
Deel je ook de tweet (https://twitter.com/ResConbv/status/1243491824313999362) en/of linkedinbericht (https://www.linkedin.com/posts/marloesmartens_naasteninkracht-zorgvoorelkaar-corona-activity-6649257766596812801-pyPH/) via jouw sociale mediakanalen?
Bij het Nationale Zorgnummer kunnen familieleden / naasten terecht met vragen over de zorg: https://www.nationalezorgnummer.nl/
De naastbetrokkenraad van Arkin heeft tips voor familie/naasten op een rijtje gezet: https://www.supranetggz.nl/wp-content/uploads/2020/03/Tips-voor-naasten-Arkin.pdf
Op 113.nl zijn tips voor familie en naasten te vinden: https://www.113.nl/naasten-steun-coronatijd
De WHO heeft tips op een rijtje gezet nav de corona crisis: https://www.113.nl/sites/default/files/113/Geestelijke%20en%20psychosociale%20gezondheid.pdfOp Thuisarts, de site van de huisartsen, staat ook nuttige informatie: https://www.thuisarts.nl/hulp-bij-psychische-klachten-bij-volwassenen/ik-ondersteun-iemand-met-psychische-klachten
De Landelijke Stichting Familievertrouwenspersonen heeft op hun site informatie: https://lsfvp.nl/nieuws/coronanieuws/
GGZ Nederland heeft een bezoekersrichtlijn opgesteld: https://www.ggznederland.nl/actueel/bezoekersrichtlijn-ggz--geen-algehele-bezoekersstop-ggz