Omgaan met suïcidale gedachten en suïcidaal gedrag voor naasten

Heeft u in uw omgeving te maken met iemand die gedachten heeft dat het allemaal niet meer hoeft, dat het leven niets moois meer te bieden heeft? Wilt u daar over praten met andere naasten die hetzelfde meemaken, hulpverleners en ervaringsdeskundigen? Wilt u weten hoe u er mee om kunt gaan en anderen dit doen? Dan zijn de bijeenkomsten voor naasten wellicht iets voor u.

Als iemand in psychische nood zit, is dat niet altijd zichtbaar. Overbelasting, stress, somberheid en vele andere factoren bepalen vaak hoe je je voelt. Als deze gevoelens langdurig of heel heftig zijn kan dat leiden tot gedachten als ‘ik kan er beter niet meer zijn’, of ‘ik wil /kan gewoon niet meer verder’. Suïcidale gedachten noemen we dit en soms ontaarden deze gedachten in een poging tot zelfdoding.

Als naasten hebben we niet altijd in de gaten wat er werkelijk in iemand omgaat of wat vooraf gegaan is. Soms omdat iemand het niet vertelt, maar vaak ook omdat we het niet (durven) vragen. Stel de vraag van je leven!

In twee groepsbijeenkomsten van elk 1,5 uur praten we met naasten over hoe u iemand ondersteunt die aan suïcide denkt. Wat doe je wel en wat niet? Wat zijn feiten en wat zijn fabels? Er bestaan veel misverstanden over suïcide. We leren hoe u signalen kunt herkennen, maar ook hoe u voor uzelf zorgt. De bijeenkomsten worden geleid door ervaren hulpverleners en ervaringsdeskundigen.

U bent vrij om actief deel te nemen aan het gesprek maar luistert u liever dan kan dat ook. We maken de afspraak met elkaar om verhalen die gedeeld worden in de bijeenkomst ook daar te houden.

Praktische informatie

De groepsbijeenkomst voor naasten start op dinsdagavond 20 september van 18.30 tot 20.00 uur. De tweede bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 27 september op dezelfde tijd. Heeft u interesse? Meld u zich dan uiterlijk dinsdag 13 september aan door een e-mail te sturen aan suicidepreventie@reiniervanarkel.nl De begeleiders van de bijeenkomst nemen dan contact met u op om samen met u na te gaan of deelname voor u zinvol is. Locatie: Villa Voorburg (Zorgpark Voorburg), Laan van Voorburg 1 in Vught. Let op! Villa Voorburg is gelegen aan de zijde van de Boxtelseweg. De slagbomen aan deze ingang zijn in de avond gesloten. U rijdt Zorgpark Voorburg op via de ingang aan de Laagstraat.  

Er zijn geen kosten voor deelname aan de bijeenkomsten.

Bovenstaande informatie is ook in een folder beschikbaar. Klik hier om de folder te openen.