Post Traumatische Stress Stoornis

Psycho-trauma: een ontwrichtende schok

Een inbraak, incest of verkrachting, het abrupte verlies van iemand in je omgeving, het in een levensbedreigende situatie verkeren, oorlogsgeweld: dagelijks staan de kranten er vol mee. Onverwachte schokkende en levensbedreigende gebeurtenissen kunnen iedereen overkomen. Toch houden we er in ons dagelijks leven nauwelijks rekening mee. Juist de vanzelfsprekendheid van de dagelijkse gang van zaken geeft een basisgevoel van veiligheid en biedt ons de mogelijkheid normaal te leven.

Mensen die in levensbedreigende omstandigheden verkeren of andere onverwachte en schokkende gebeurtenissen meemaken, krijgen te maken met intense gevoelens van angst, onmacht, kwetsbaarheid en hulpeloosheid. Als gevolg daarvan kunnen mensen klachten ontwikkelen.
Veel mensen krijgen last van nachtmerries, hyperventilatie of angstaanvallen; zij herbeleven de situatie. Dat kan zonder directe aanleiding gebeuren of door iets of iemand die hen aan de situatie doet terugdenken.

Het is gebruikelijk dat mensen met een psychotrauma proberen gevoelens die met het trauma te maken hebben, te vermijden of weg te drukken. Dat kan soms ook leiden tot het 'wegdrukken' van bepaalde herinneringen of tot vervreemding van eigen gevoelens.
De Post Traumatische Stress Stoornis is een bijzondere vorm van een angststoornis.