Veelgestelde vragen

Hoe vaak komt een persoonlijkheidsstoornis voor?

Persoonlijkheidsstoornissen komen vaak voor: bij ongeveer 13 procent van de algemene bevolking. Niet iedereen met een persoonlijkheidsstoornis heeft behandeling nodig. Dat is afhankelijk van de last die de persoon en/of de omgeving en/of de samenleving er van heeft.

Hoe onstaat het?

Een persoonlijkheidsstoornis ontstaat niet plotseling. Vaak zijn er al langer problemen, maar nog niet zo uitgesproken. Soms zijn er al verschijnselen herkenbaar vanaf iemands (vroege) jeugd. Vooral op jong volwassenen leeftijd worden de problemen groter of komen echt tot uiting. Er blijken hardnekkige problemen te bestaan, op verschillende terreinen en in verschillende omstandigheden. Soms kunnen persoonlijkheidsstoornissen op de voorgrond komen nadat ze gedurende een lange periode nog niet zo zichtbaar waren of gecamoufleerd werden, bijvoorbeeld in een relatie.

Wat is de oorzaak?

Dé oorzaak van een persoonlijkheidsstoornis bestaat niet. Bijna altijd gaat het om een combinatie van twee factoren:

  • Aanleg: de aanleg bepaalt de kenmerken die iemand vanaf zijn geboorte meekrijgt. Er wordt vaak gesproken over temperament (bijv. verlegen, impulsief, gemoedelijk).
  • Omgeving: Omgevingsfactoren bestaan uit een veelheid van ervaringen en omstandigheden in de vroegere gezinssituatie, maar betreffen ook (cultureel-) maatschappelijke factoren.

Er is sprake van een wisselwerking tussen deze twee factoren.

Kun je genezen van een persoonlijkheidsstoornis?

Er zijn veel verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen. Het beloop is heel verschillend. Enerzijds gaat het om aandoeningen die hardnekkig en ernstig kunnen zijn. Aan de andere kant kunnen er ook aanzienlijke verbeteringen optreden in de loop van de tijd. Sommige aspecten van iemands persoonlijkheid zitten in de genen en zijn daardoor moeilijk te veranderen. De gevolgen van stoornissen in de persoonlijkheid zoals depressies, angsten, relatie- en werkproblemen zijn vaak wel goed te verhelpen.