Soorten angststoornissen

Sociale fobie

Mensen met een sociale fobie zijn angstig in sociale situaties en gaan deze situaties vermijden. Zij zijn bang om afgewezen te worden en voelen zich vaak onzeker. Meer informatie over de sociale fobie.

Paniekstoornis (met en zonder straatvrees)

Een plotselinge intense angst waarbij een aantal verschijnselen optreden die in korte tijd heel hevig worden zoals hartkloppingen, transpireren of ademnood.

Straatvrees

Dit is angst om op bepaalde plekken te komen. Meestal betreft het een plaats van waaruit ontsnappen moeilijk of gênant kan zijn of waar geen hulp beschikbaar zou zijn, voor het geval dat men een onverwachte paniekaanval krijgt.

Piekerstoornis (gegeneraliseerde angststoornis)

Mensen met een piekerstoornis ofwel gegeneraliseerde angststoornis, zijn vrijwel continu overbezorgd. Zij piekeren veel en voelen zich vrijwel altijd zenuwachtig of gespannen. Meer informatie over de gegeneraliseerde angststoornis.

Dwangstoornis

Een dwangstoornis kenmerkt zich door dwanggedachten (obsessies) en/of dwanghandelingen. Mensen met een dwangstoornis weten heel goed dat hun gedachten en gedragingen overdreven en niet nodig zijn. Maar het lukt hen niet de gedachten en handelingen te stoppen. Meer informatie over de dwangstoornis

Post traumatische stressstoornis

Deze angst komt regelmatig voor en wordt vaak veroorzaakt door een ernstige gebeurtenis. We spreken van een trauma als mensen iets heftigs hebben meegemaakt waarvan ze last blijven houden.