Gegeneraliseerde angststoornis

Wanneer angstklachten met piekeren en lichamelijke verschijnselen zonder duidelijke aanleiding langer dan zes maanden vrijwel continu bestaan en het dagelijks leven belemmeren, spreken we van een gegeneraliseerde angststoornis of piekerstoornis.

Als deze angsten sterk en langdurig aanwezig zijn, kunnen ze hinderlijk worden. Naast angstgevoelens kunnen mensen last hebben van (lichamelijke) begeleidingsverschijnselen van angst. Daarnaast piekeren mensen met angstklachten over allerlei zaken die hen zouden kunnen overkomen, zonder dat daarvoor een aanleiding is. Mensen worden onzeker van deze angsten en raken uitgeput en gaan daardoor vaak allerlei situaties uit de weg.

Klachten en verschijnselen

Geestelijke en lichamelijke verschijnselen

 • Voortdurende aanwezigheid van angst en zenuwachtigheid, zonder duidelijke aanleiding.
 • Bij angst passende, lichamelijke klachten, zoals een droge mond, hartkloppingen, ademnood, misselijkheid, vermoeidheid, trillen en transpireren.
 • Gespannen, pijnlijke spieren. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn, nekpijn of schouderpijn.
 • Prikkelbare gemoedstoestand, slechte concentratie, snel afgeleid en verhoogd waakzaam.
 • Slaapproblemen (vooral inslaapstoornissen).
 • Piekeren over allerlei zaken, terwijl daar geen reden voor is. Mensen kunnen het piekeren niet goed stoppen. Ze hebben er geen controle over.
 • Mensen vermijden vaak situaties die hun zorgen aanwakkeren (verhevigen).

Invloed op de persoon èn zijn naasten
Het lijden aan een angststoornis heeft negatieve gevolgen op de kwaliteit van leven van de persoon zelf, maar ook voor de partner en gezinsleden, op allerlei levensgebieden. Door de angstklachten functioneren mensen met deze aandoening vaak slechter thuis en in hun baan dan gezonde mensen. Het komt niet zelden voor dat er door deze aandoening spanningen in de relatie ontstaan.

Hoe vaak komt het voor?

De gegeneraliseerde angststoornis komt bij 2,5 % van de bevolking voor. Gemiddeld krijgen mensen rond hun twintigste de eerste klachten. Maar ze kunnen ook eerder of later ontstaan. Vrouwen hebben vaker last dan mannen.

De gegeneraliseerde angststoornis kan langdurig bestaan en gaat meestal niet vanzelf over. Wel is de aandoening goed te behandelen.

Oorzaken

Angstklachten ontwikkelen zich meestal geleidelijk zonder één duidelijke oorzaak. Er zijn wel factoren die meespelen bij het ontwikkelen van een gegeneraliseerde angststoornis:

 • Erfelijkheid
 • Een ingrijpende gebeurtenis zoals verlies van een dierbare persoon, ontslagen worden.
 • Langere tijd stress en spanning
 • Bepaalde (boodschapper)stoffen in de hersenen die uit evenwicht zijn (b.v. serotinine)
  Waarschijnlijk ontstaat de stoornis door een combinatie van factoren, zoals erfelijke aanleg, opvoedingsfactoren en stressvolle levensgebeurtenissen.

Heeft levenswijze invloed op het ontstaan van een gegeneraliseerde angststoornis?

Door het gebruik van veel koffie of caffeïnehoudende dranken kunnen angsten toenemen. Het zelfde effect is bekend van drugs en alcohol. Bij angstklachten heeft het zin het koffiegebruik te beperken, geen drugs en weinig tot geen alcohol te gebruiken. Dit kan de angstklachten verminderen.

Behandeling

De gegeneraliseerde angststoornis is goed te behandelen. Behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie, medicijnen of een combinatie van deze twee. Klik hier voor een overzicht van de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis of piekerstoornis.

Bronnen
In gesprek over: gegeneraliseerde angststoornis, Nederlandse Vereniging voor de Psychiatrie Angst, dwang en fobiestichting. www.adfstichting.nl

<iframe style="border:none;width:525px;height:371px;" src="//e.issuu.com/embed.html#18278419/67558656" allowfullscreen></iframe>