Diagnostiek en behandeling

Meer informatie vind je op www.herlaarhof.nl

Iedereen is wel eens bang, bijvoorbeeld bang voor slangen of spinnen. Angst wordt een probleem als je niet meer durft te doen wat je wel graag zou willen doen, of als je er heel veel last van hebt en daardoor bijvoorbeeld slecht slaapt of buikpijn krijgt of niet meer naar school gaat.Er zijn verschillende soorten angst. Een paar voorbeelden:

  • Angst om alleen gelaten te worden
  • Angst om wat anderen misschien van je zullen denken
  • Heel veel piekeren over van alles
  • Plotseling zonder reden bang worden, wat steeds erger wordt omdat je bang bent het nog een keer te krijgen (bang zijn om weer bang te worden)
  • Angsten voor speciale plekken, gebeurtenissen of dieren, zoals: spinnen, kleine ruimtes, prikken, ziektes, onweer, ruimtes met veel mensen

Op elke leeftijd kan je last van teveel angst krijgen. Vaak komt het iets meer voor bij meisjes dan bij jongens. In Nederland hebben ongeveer 2 op de 100 kinderen last van angsten.

Behandeling
Wij proberen in gesprekken met jou en je ouders te begrijpen waar je angst vandaan komt. Je oefent alleen of in een groep om te gaan met angstige situaties. Je leert anders te denken en je anders te gedragen, waardoor de angst vermindert. Ook leer je bijvoorbeeld lichamelijke angstreacties (zoals bibberen) onder controle te krijgen. Het kan ook zijn dat je medicatie krijgt, waardoor je minder bang bent.