ADHD

ADHD is een afkorting van Attention Deficit - Hyperactivity Disorder. Vertaald betekent dat: aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. Iemand met ADHD kan van een aantal verschijnselen last hebben.

Veel voorkomende kernmerken zijn:

  • concentratieproblemen
  • hyperactiviteit
  • impulsiviteit

ADHD bij kinderen en bij volwassenen

Bij ADHD denkt men al snel aan drukke kinderen. Maar kleine kinderen worden groot, en de ADHD verdwijnt in de meeste gevallen niet. Net als voor kinderen is er een passend aanbod van behandelingen voor volwassenen met ADHD.

ADHD: goed om te weten

ADHD komt voor op alle leeftijden, van pasgeboren kinderen tot en met ouderen. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol bij het krijgen van ADHD. Kinderen van ouders met ADHD hebben vijftig procent kans om het ook te krijgen. Broertjes en zusjes hebben ook een grotere kans op ADHD.

ADHD gaat niet over. Maar je kunt er wel mee leren leven of er in de loop van de tijd minder last van krijgen. Mensen met ADHD hebben vaak bijzondere kwaliteiten die andere mensen niet hebben. In sommige banen kunnen ze met hun ‘stoornis’ juist heel goed tot hun recht komen!

Iemand met ADHD heeft meestal nog een of meer andere problemen. Dat kan een depressie zijn, maar angststoornissen, slaapproblemen of verslavings- of persoonlijkheidsproblematiek komen ook voor. Het is belangrijk om te weten welke andere problemen nog meer een rol spelen. Bij de behandeling is er dan ook aandacht voor de bijkomende klachten.

Behandeling

Medicijnen spelen vrijwel altijd een belangrijke rol bij de behandeling van ADHD. Maar voorlichting en praten over ADHD kunnen ook bij de behandeling horen. Dit kan in individuele gesprekken plaatsvinden, maar ook in groepsbijeenkomsten.