'Bipolaire Stoornis en Creativiteit’, een verrassende thema-avond

Theater, gedichten, literatuur, beeldhouwwerk, schilderkunst én bipolaire stoornis. Reinier van Arkel organiseert op woensdag 30 maart a.s. een gevarieerd programma rondom het thema ‘Bipolaire Stoornis en Creativiteit’. Een theatermaker, schrijfster en psychiater laten u zien en horen dat het hebben van een psychiatrische aandoening  het creatieve talent van mensen niet in de weg staat. Ook de kwetsbaarheid voor bipolaire stemmingsstoornissen wordt geassocieerd met een meer dan gemiddelde creativiteit.

De bijeenkomst is op woensdag 30 maart a.s. bij Reinier van Arkel, Bethaniestraat 2 in Den Bosch. Aanvang 19.00 uur. Toegang is gratis. Aanmelden kan via communicatie@reiniervanarkel.nl, of telefonisch (073) 658 6017. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen, de Vereniging voor Manisch-Depressieven en Betrokkenen (VMDB) en het Steunpunt Zelfhulp ‘s-Hertogenbosch.

Programma
Schrijfster Ayla vertelt over haar boek Psychose? Doe Normaal! Het boek geeft een kijkje in hoe iemand denkt tijdens een psychose. Het is een mooi ervaringsverhaal gecombineerd met gedichten, zelfgemaakte schilderijen en fragmenten uit dagboeken. Ook biedt het tips over hoe je uit een psychose kunt komen en hoe je met psychosegevoeligheid om kunt gaan.

Theatermaker John van de Ven laat een theatrale presentatie zien over (over)leven in een psychiatrische kliniek. Een verhaal dat gaat over eenzaamheid en broederschap, over hulp en geholpen worden. Over het verlangen naar leven en de dood in de ogen zien, en over meningen en vooroordelen. Zware kost, maar licht gebracht. In de presentatie komen muziek, beweging, humor en verstilling samen.

Psychiater Ronald Vonk is verbonden aan het Bipolair Centrum van Reinier van Arkel in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en coördinator van het zorgprogramma bipolaire stoornissen. Hij vertelt meer over de bipolaire stoornis in relatie tot creatieve uitingen. Creatief zijn wil niet alleen zeggen dat je (bijvoorbeeld) goed kunt tekenen.

In de hal van Reinier van Arkel kunt u een door Jeroen Bosch geïnspireerde tentoonstelling bezoeken. Medewerkers, cliënten en vrijwilligers van Reinier van Arkel lieten zich inspireren door het werk en het leven van Jeroen Bosch en hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten.

Deze avond is voor iedereen die geïnteresseerd is in dit thema. Toegang is gratis, aanmelden kan via communicatie@reiniervanarkel.nl, of telefonisch (073) 658 6017.

Bipolair Day
Op 30 maart - de geboortedag van Vincent van Gogh - is het World Bipolar Day. Vincent van Gogh kreeg postuum de diagnose bipolaire stoornis. World Bipolar Day vraagt wereldwijd aandacht voor de bipolaire stoornis en wil stigma rondom manische depressiviteit tegengaan. Door internationale samenwerking is het doel om wereldwijd informatie te geven over de bipolaire stoornis om zo meer begrip voor en kennis over de stoornis te creëren.


Terug naar overzicht