De Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie vraagt uw aandacht

Download hier de nieuwsbrief 2017 van de NHB-PSY.

Psychiatrische aandoeningen gaan gepaard met veel lijden, niet alleen van de getroffenen zelf, maar ook van hun naasten. Tot op heden weten we niet wat er precies anders is in de hersenen van mensen met een psychiatrische aandoening. Er zijn in de afgelopen jaren diverse soorten medicijnen ontwikkeld die helpen om bepaalde symptomen te bestrijden, zoals: sombere stemming, concentratieproblemen of stemmen horen. Maar deze medicijnen helpen niet bij iedereen, helpen niet tegen alle symptomen en hebben soms ernstige bijwerkingen. Genezing van psychiatrische aandoeningen is tot op heden helaas niet mogelijk.

Om op celniveau onderzoek te kunnen doen naar wat er anders is in de hersenen van mensen met een psychiatrische aandoening, is onderzoek met de hersenen van overleden mensen nodig. Helaas is er wereldwijd een groot tekort aan hersenweefsel van mensen met een psychiatrische aandoening, wat het onderzoek vertraagt. Met deze reden is het project de Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie (NHB-Psy) gestart om mensen te informeren over hersendonatie bij de Hersenbank.

NHB-Psy richt zich op de volgende psychiatrische aandoeningen: psychosegevoeligheid (inclusief schizofrenie), bipolaire stoornis, depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS), obsessieve compulsieve stoornis (OCD), ADHD en autisme. Daarnaast is het van belang dat ook mensen zonder psychiatrische aandoening zich aanmelden, onder wie familieleden van mensen met een psychiatrische aandoening.

Het doel van NHB-Psy is hersenonderzoek naar psychiatrische aandoeningen te faciliteren en zo een bijdrage te leveren aan betere behandelmethoden in de toekomst en dus een betere kwaliteit van leven.

Mocht u al orgaandonor zijn, dan bent u niet automatisch ook hersendonor. Hiervoor moet apart toestemming worden gegeven bij de Nederlandse Hersenbank. Meer informatie vindt u op onze website (www.nhb-psy.nl).

Heeft u vragen over hersendonatie of wilt u geheel vrijblijvend een informatiepakket ontvangen? Neem dan contact op met Chantal Penseel, onderzoeksassistent NHB-Psy 020-8913531 / c.penseel@nhb-psy.nl

 


Terug naar overzicht