Film & Psychiatrie in de Verkadefabriek

Film 'Utøya 22. juli' met inleiding en nabespreking door Pieter-Jan Carpentier, psychiater Reinier van Arkel

Op donderdag 21 juni wordt de film 'Utøya 22. Juli' vertoond in de Verkadefabriek (VK) en is er een korte inleiding en nagesprek met Pieter-Jan Carpentier, psychiater Reinier van Arkel. Het Utøya-drama werd verfilmd met hulp van de overlevenden. Het vertelt het verhaal vanuit hun perspectief. De avond begint om 19.30 uur en zal ongeveer om 21.00 uur afgelopen zijn.

Ondanks het loodzware onderwerp, vindt Ilona van Heeckeren, programmeur film van de VK, Utøya 22.juli een belangrijke film. Ze zag hem al in februari op het filmfestival van Berlijn. Het is gemaakt door de bekende Noorse regisseur Erik Poppe, o.a. bekend van The Kings Choice en Hawaii, Oslo. Omdat tot op heden alle media-aandacht alleen naar de dader is gegaan, maakte hij de film. De getuigenissen van de overlevenden dienden als basis voor de film.

Waar gaat de film over?
“In één take volgen we de 18-jarige Kaja die haar zusje zoekt, terwijl ze de 72 minuten durende aanslag probeert te overleven. De dader komt maar een paar seconden vaag in beeld. Het is zonder effectbejag gemaakt, geen sensationele beelden, geen muziek, eigenlijk is er niets van de moordpartij te zien. Toch is het heel geloofwaardig”, vertelt Van Heeckeren.

Hoe zat het met de hulpverlening?
Nog steeds kampen 300 betrokkenen met psychische problemen. De aftiteling van de film vermeldt dat de nazorg voor de slachtoffers onvoldoende was en dat de hulpdiensten veel te laat naar het eiland kwamen, omdat ze het ook niet konden geloven, en ze waren nog volop bezig met de aanslag in Oslo.

Wat gebeurde er op 22 juli 2011?
’s Morgens laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor 600 jonge sociaal democraten plaatsvindt. Daar schiet hij 72 minuten lang kogels af. In Oslo vallen 8 doden en op Utøya zijn er 69 dodelijke slachtoffers te betreuren.

Nagesprek met Pieter-Jan Carpentier
Al eerder verzorgde Carpentier diverse (film)cursussen zoals Film & Psychiatrie in de Verkadefabriek.

www.verkadefabriek.nl